Page 50 - NEWSLETTER_23
P. 50

 E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
  ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΉ ΈΠΙΤΡΟΠΉ ΤΜΉΜΑΤΟΣ Ο.ΝΟ.Γ.Ο
 Πρόεδρος:
Απόστολος Αποστολίδης
 Αντιπρόεδρος:
Μιχαήλ Σαμαρίνας
 Γραμματέας:
Χαράλαμπος Θωμάς
 Μέλη:
Κωνσταντίνος Γιαννίτσας, Ιωάννης K. Γκιάλας, Νικόλαος Μερτζιώτης, Βασίλειος Σακαλής
  ΤΟ ΟΥΡΗΘΡΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ
Γράφει o κ. Νίκος Μερτζιώτης MD,PhD,
Διευθυντής Κλινικής Επανορθωτικής Ουρολογίας και Χειρουργικής Ανδρολογίας Metropolitan General
Συνεπικουρεί ο κ. Ιωάννης Κ. Γκιάλας MD, PhD, FEBU Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος
τ. Πρόεδρος Ελληνικής Ουρολογικής Εταιρείας
τ. Διευθυντής Ουρολογικής Κλινικής Γ.Ν.Α.
"Γ. Γεννηματάς"
Έισαγωγή
Το ουρηθρικό σύνδρομο χαρακτηρίζεται από συ- χνουρία, δυσουρία και υπερηβική δυσφορία (υπε- ρηβικό βάρος) χωρίς αντικειμενικά ευρήματα. Το 2002 η Διεθνής Εταιρεία Εγκράτειας (ICS) συνέστησε τη χρήση του όρου επώδυνο ουρηθρικό σύνδρο- μο (UPS) για την αντικατάσταση του ουρηθρικού συνδρόμου. Χαρακτηρίζεται επίσης από στείρα καλλιέργεια ούρων και συχνουρία που είναι συνή- θως χειρότερη κατά τη διάρκεια της ημέρας από ό, τι κατά τη διάρκεια της νύχτας. Η δυσουρία και η συνεχής υπερηβική δυσφορία υφίεται εν μέρει με την ούρηση. Οι ασθενείς με ουρηθρικό σύνδρομο μπορεί επίσης να αναφέρουν δυσκολία στην έναρξη της ούρησης, χαμηλή ροή και αίσθημα ατελούς κένωσης της ουροδόχου κύστης. Ο πόνος μπορεί επίσης να εμφανιστεί στο κάτω μέρος της οσφύος, στα γεννητικά όργανα, στην κοιλιά και στην υπε- ρηβική χώρα.
Οι περισσότεροι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με σύνδρομο ουρήθρας είναι γυναίκες, συνήθως ηλικίας 30-50 ετών. Το ιστορικό του ασθενούς είναι σημαντικό, καθώς η διάγνωση του ουρηθρικού συνδρόμου γίνεται εξ αποκλεισμού..
Ο στόχος της θεραπείας στο ουρηθρικό σύνδρομο είναι η ανακούφιση της δυσφορίας και της συ- χνουρίας. Η διατροφή, η άσκηση και η μείωση του στρες είναι όλα σημαντικά, όπως και σε κάθε χρόνια ασθένεια. Η βιοανάδραση για τη χαλάρωση του πυελικού εδάφους μπορεί επίσης να είναι χρήσιμη σε αυτούς τους ασθενείς. Το ουρηθρικό σύνδρομο περιγράφηκε αρχικά ως συχνουρία και δυσουρία χωρίς εμφανή λοίμωξη. Ώς διάγνωση, το ουρηθρικό σύνδρομο (επίσης γνωστό ως σύνδρομο συχνουρί- ας-δυσουρίας) είναι αμφιλεγόμενο και ο όρος (που επινοήθηκε από τους Powell και Powell το 1949) μπορεί να είναι ξεπερασμένος, εν μέρει λόγω της έλλειψης συναίνεσης σε συγκεκριμένα διαγνωστικά
 50
 ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ, ΝΈΥΡΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ (Ο.ΝΟ.Γ.Ο.)
  











































































   48   49   50   51   52