Page 51 - NEWSLETTER_23
P. 51
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ
ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ, ΝΈΥΡΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ
ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ (Ο.ΝΟ.Γ.Ο.)
κριτήρια και της επικάλυψης με άλλες ασθένειες όπως η διάμεση κυστίτιδα και το σύνδρομο επώ- δυνης ουροδόχου κύστης. Επί του παρόντος, η ICS συνιστά τη χρήση του όρου επώδυνο ουρηθρικό σύνδρομο (UPS). Έως το ένα τέταρτο των ασθενών που παρουσιάζουν συμπτώματα κατώτερου ουρο- ποιητικού συστήματος μπορεί να έχουν ουρηθρικό σύνδρομο.
Αιτιολογία και Έπιδημιολογία
Δυστυχώς, δεν έχει εντοπιστεί μια ενιαία εναλλα- κτική αιτιολογία για το ουρηθρικό σύνδρομο. Αντ 'αυτού, πιστεύεται ότι το ουρηθρικό σύνδρομο μπορεί να είναι το αποτέλεσμα πολλών πολύπλοκων μηχανισμών. Οι τρέχουσες θεωριες όσον αφορά στην αιτιολογία του περιλαμβάνουν τα ακόλουθα
1. Ορμονικές διαταραχές
2. Φλεγμονή των αδένων Skene και των παραου-
Ανεξάρτητα από το αρχικό επώδυνο επεισόδιο , οι ασθενείς με ουρηθρικό σύνδρομο έχουν τόσο ακούσιες συσπάσεις όσο και εκούσια σύσπαση των μυών της πυέλου κατά τη διάρκεια του επώδυνου επεισοδίου, το οποίο, εκτός από τυχόν υπολειπό- μενο ερεθισμό ή επανατραυματισμό, ξεκινά έναν φαύλο κύκλο επιδείνωσης της δυσλειτουργίας των μυών του πυελικού εδάφους. Σε πολλές περιπτώ- σεις, η αρχική αιτία του πόνου έχει επουλωθεί, αλλά η δυσλειτουργία του πυελικού εδάφους επιμένει και επιδεινώνεται από το άγχος και την απογοήτευση του ασθενούς με την όλη κατάσταση.
Έπιδημιολογία
Η ακριβής συχνότητα εμφάνισης του ουρηθρικού συνδρόμου είναι άγνωστη λόγω έλλειψης συναίνε- σης στη διάγνωση και επικάλυψης με άλλες συν- νοσηρότητες .Το ουρηθρικό σύνδρομο είναι πιο συχνό στις γυναίκες παρά στους άνδρες και είναι πιο συχνό στις λευκές γυναίκες στις δυτικοποιημέ- νες κοινωνίες από ό,τι στις γυναίκες άλλων φυλών ή ομάδων. Οι ασθενείς που διαγιγνώσκονται με ουρηθρικό σύνδρομο είναι συνήθως 13-70 ετών
Πρόγνωση
Η δυσκολία έναρξης ούρησης, η συχνουρία και η δυσουρία που χαρακτηρίζει το ουρηθρικό σύνδρο- μο μπορεί να βλάψει σημαντικά την ποιότητα ζωής. Ώς αποτέλεσμα των αδυσώπητων συμπτωμάτων, πολλοί ασθενείς με ουρηθρικό σύνδρομο αναπτύσ- σουν κατάθλιψη, άγχος ή άλλες δευτερογενείς ψυ- χολογικές νοσηρότητες. Η συνύπαρξη της νεύρωσης ώθησε πολλούς γιατρούς να κατηγοριοποιήσουν το σύνδρομο ουρήθρας ως ψυχοσωματική ασθένεια. Τα συμπτώματα του ουρηθρικού συνδρόμου συνή- θως βελτιώνονται αργά καθώς ο ασθενής μεγαλώνει, αλλά το πρόβλημα μπορεί να είναι δια βίου. Πολλοί ασθενείς με ουρηθρικό σύνδρομο ,περιφέρονται σε πολλούς γιατρούς προκειμένου να εξασφαλίσουν ανακούφιση από τα συμπτώματα και διατρέχουν κίνδυνο πολυφαρμακίας, κατάχρησης ναρκωτικών και αντοχής στα αντιβιοτικά.
ρηθρικών αδένων (ο «γυναικείος προστάτης»)
3. Αντίδραση σε ορισμένα τρόφιμα
4. Περιβαλλοντικές χημικές ουσίες (π.χ. ντους αφρόλουτρο, σαπούνια, αντισυλληπτικά, τζελ, προφυλακτικά)
5. Ανεπάρκεια οιστρογόνων
6. Ήπιες λοιμώξεις
7. Πρώιμο επώδυνο σύνδρομο ουροδόχου κύστης (διάμεση κυστίτιδα)
8. Συσπάσεις της ουρήθρας
9. Στένωση ουρήθρας
10. περευαισθησία μετά από ουρολοίμωξη
11. Τραυματική σεξουαλική επαφή
12. Δυσλειτουργία των μυών του πυελικού εδάφους
Ώστόσο, δεν υπάρχουν πολλά στατιστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτές τις υποτιθέμενες αιτίες του ουρηθρικού συνδρόμου. Άλλοι υποθέτουν ότι η δυσλειτουργία του τοιχώματος του βλεννογόνου οδηγεί σε φλεγμονώδεις αλλαγές στο ουροθήλιο της ουροδόχου κύστης που επιτρέπουν στις δι- αλυμένες ουσίες στα ούρα να διαπεράσουν μέσα στο επιθηλιακό στρώμα,, γεγονός που οδηγεί σε φλεγμονώδεις αλλαγές, ρίκνωση και ίνωση.
Tεύχος 23 | Μάϊος-Ιούνιος 2023
51