Page 60 - NEWSLETTER_27
P. 60
60
E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ 2023-2025
Πρόεδρος:
Απόστολος Αποστολίδης
Αντιπρόεδρος:
Βασίλειος Σακαλής
Γραμματέας:
Χαράλαμπος Θωμάς
Μέλη:
Ιωάννης K. Γκιάλας Αθανάσιος Οικονόμου Ανδρέας Πετρολέκας Αικατερίνη Τσιόγγα
ΓΗΡΑΝΣΗ ΚΑΙ LUTS
Γράφει ο κ. Ανδρέας Πετρολέκας, Χειρουργός Ουρολόγος, μέλος της Σ.Ε. του Τμήματος
με την συνεπικουρία του κ. Απόστολου Αποστολίδη, Καθηγητή Ουρολογίας, Προέδρου του Τμήματος
ΈΠΙΔΗΜΙΟΛΟΓΙΑ: Μεγάλες επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι ο επιπολασμός των συμπτωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού αυξάνει με την ηλικία. Η μελέτη EPIC έδειξε ότι σε άνδρες και γυναίκες άνω των 60 ετών το ποσοστό εμφάνισης των LUTS είναι 62,9% και 58,7% αντίστοιχα. Τα ποσοστά εμφάνισης συμπτωμάτων πλήρωσης, ούρησης και μετά την ού- ρηση είναι 43,6% και 46,5%, 37,2% και 24,6%, 24,7% και 17,4% αντίστοιχα σε άνδρες και γυναίκες. (1)
ΑΙΤΙΑ: Τα αίτια του αυξημένου επιπολασμού των LUTS σε ηλικιωμένους είναι πολλά. Συμπεριλαμβά- νουν 1)τις συνοδές παθήσεις, συχνές στην ηλικία αυτή, όπως οι συστηματικές νόσοι(σακχαρώδης διαβήτης, χρόνια νεφρική ανεπάρκεια), η καρδιακή ανεπάρκεια, οι νευρολογικές παθήσεις(ν.Parkinson, αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια, άνοια), ανατομικές βλάβες όπως η πρόπτωση του πυελικού εδάφους και αμιγώς ουρολογικές παθήσεις όπως η υπερπλασία
του προστάτη και η λιθίαση 2) την πολυφαρμακία, με φάρμακα που μπορεί να έχουν αντιχολινεργική δρά- ση (αντικαταθλιπτικά, αντιϊσταμινικά, αντιεμετικά), να αυξάνουν την διούρηση (διουρητικά, αναστολείς επαναπρόσληψης σεροτονίνης, αναστολείς ασβεστί- ου και τετρακυκλίνες) και να επηρεάζουν τον ύπνο (διεγερτικά του ΚΝΣ, αντιϋπερτασικά [β-blockers]), βρογχοδιασταλτικά, αποσυμφορητικά ρινός, ορμό- νες (κορτικοστεροειδή, θυρεοειδούς), ψυχοτρόπα (αναστολείς σεροτονίνης και αντιεπιληπτικά) και 3) τις δυσκολίες στην αυτοεξυπηρέτηση όπως η δυσκο- λία στην κίνηση και στην επικοινωνία, η αδυναμία πρόσληψης υγρών κτλ.
Η γήρανση ως Αυτοτελές αίτιο Luts
Τί είναι γήρανση;
H γήρανση είναι μια φυσιολογική διαδικασία προο- δευτικής ελάττωσης των ρυθμών και απώλειας της
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ, ΝΈΥΡΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ (Ο.ΝΟ.Γ.Ο.)