Page 49 - NEWSLETTER_29
P. 49
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ - ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ Χ/Ρ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
μεθόδων που φαίνεται ότι μειώνουν τις πιθανότητες υποτροπής της νόσου.
Ανατομία: Το θυροειδές νεύρο είναι ένα μικτό νεύρο που προέρχεται από το οσφυικό πλέγμα στο ύψος των Ο2-Ο4 και παρέχει αισθητική και κινητική νεύρωση στον έσω μηρό, συγκεριμένα νευρώνει τους προσαγωγούς μύες, τον ισχνό, τον έξω θυροειδή, την άρθρωση του ισχίου και το δέρ- μα του έσω μηρού. Οδεύει κατά μήκος του ψοίτη μυός, του έσω θυροειδούς μυός, περνάει μέσω του θυροειδούς τρήματος όπου και χωρίζεται σε άνω και κάτω κλάδους. Ο άνω κλάδος είναι υπεύθυ- νος για τη νεύρωση του ελάσσωνος προσαγωγού, μακρύ προσαγωγού και του ισχνού προσαγωγού. Ο κάτω κλάδος ευθύνεται για την νεύρωση του μέγα προσαγωγού και του έξω θυροειδούς μυός. Κατά την πορεία του έρχεται σε στενή επαφή με την προστατική ουρήθρα, τον αυχένα της ουροδόχου κύστης καθώς και το κατώτερο-πλάγιο τοίχωμα της ουροδόχου κύστης.
Τρόποι αντιμετώπισης: Υπάρχουν αρκετές μέ- θοδοι που μπορούν να χρησιμοποιηθούν προκει- μένου η ενεργοποίηση του αντανακλαστικού του θυροειδούς να αποφευχθεί. Αρχικά η επιλογή της γενικής αναισθησίας με μυοχάλαση αντί της ραχι- αίας αναισθησίας. Η επιλογή αυτή όμως απαιτεί διασωλήνωση του ασθενούς και έχει συσχετιστεί με επιπλοκές από το αναπνευστικό σύστημα καθώς και παρατεταμένο χρόνο αφύπνισης ενώ αποτελεί σχετική ή απόλυτη αντένδειξη για μη αμαλητέο ποσοστό ασθενών. Πράγματι ο συχνότερος και προ- τιμότερος τρόπος αναισθησίας, ιδίως για ηλικιωμέ- νους ασθενείς με συνοδά προβλήματα υγείας είναι η περιοχική/ραχιαία αναισθησία. Κατά την ραχιαία αναισθησία το αντανακλαστικό του θυροειδούς δεν παρεμποδίζεται, όπως στην γενική αναισθησία με χορήγηση μυοχάλαση και διασωλήνωση, εφόσον αυτό ενεργοποιηθεί με την διαθερμία.
Ο τρόπος να αποφευχθεί είναι να γίνεται ταυτόχρο- να με την ραχιαία αναισθησία και μπλοκ του θυρο- ειδούς νεύρου. Για να επιτευχθεί αυτό υπάρχουν 2 προσεγγίσεις. Το μπλοκ του πλέγματος και το μπλοκ
μόνο του ίδιου νεύρου. Στο μπλοκ του πλέγματος υπάρχουν αρκετές τεχνικές. Μια από αυτές να είναι η έγχυση μεγάλης ποσότητας φαρμάκου στο μηρι- αίο νεύρο με αποτέλεσμα να αδρανοποιείται και το θυροειδές. Κατά το μπλοκ μόνο του ίδιου του νεύρου, μέθοδος που χρησιμοποιείται συνηθέστε- ρα από ότι το μπλοκ του πλέγματος, το ποσοστό επιτυχίας με την κλασσική τεχνική Labat ανέρχε- ται σε 85% αλλά αυξάνεται ακόμα περισσότερο εως 89% όταν γίνεται σε συνδυασμό με διέγερση του νεύρου. (Εικόνα 1) Παρ ’όλα αυτά υπάρχουν και άλλες τεχνικές όπως η ανίχνευση του νεύρου με υπέρηχο στην περιοχή του έσω μηρού κτλ. Το μπλοκ του θυροειδούς νεύρου θεωρείται ασφαλής προσέγγιση με κάποιες επιπλοκές, χωρίς ιδιαίτερη βιβλιογραφική αναφορά να είναι ο τραυματισμός σπλάχνου, η ενδοαγγειακή έγχυση, το τοπικό αιμά- τωμα, νευροπάθεια του θυροειδούς, ισχαιμία του νεύρου, τοπική τοξικότητα από το αναισθητικό και τέλος η ύπαρξη οπισθοηβικής αναστόμωσης μεταξύ θυροειδούς αρτηρίας και έξω λαγονίου αρτηρίας ή εν τω βάθει κάτω επιγαστρίου (corona Mortis). Η τελευταία αποτελεί κατάσταση που απαντάται στο 30% πληθυσμού και ο τραυματισμός της αναστόμω- σης έχει σαν αποτέλεσμα αιμορραγία που δύσκολα ελέγχεται. Μοναδική αντένδειξη για την πραγματο- ποίηση του μπλοκ είναι η τοπική φλεγμονή.
Ένας άλλος τρόπος για να επιτευχθεί το μπλοκ του νεύρου είναι η ενδοσκοπική διακυστική προσέγγιση η οποία περιγράφεται σε μία προοπτική μελέτη, όπου συγκρίνονται 2 γκρουπ, το ένα μόνο με ραχι-
Tεύχος 29 | Mάϊος - Ιούνιος 2024
49