Page 60 - NEWSLETTER_29
P. 60

  E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
 τική ορμονική υποκατάσταση. Τα κολπικά ενυδατικά χρησιμοποιούνται σε τακτική βάση και προσφέρουν ανακούφιση από τα συμπτώματα της κολπικής ξηρό- τητας, μιμούνται τις κολπικές εκκρίσεις και μειώνουν το pH του κόλπου. Τα λιπαντικά προορίζονται κυρίως για χρήση κατά τη σεξουαλική επαφή. Είναι σημαντικό να επιλέγονται κατάλληλα σκευάσματα για κολπική χρήση, ελεύθερα από πιθανά ερεθιστικά συστατικά [12]. Άλλες συμπληρωματικές θεραπείες, όπως η per os βιταμίνη D, τα προβιοτικά, η κολπική βιταμίνη Ε και τα φυτοοιστρογόνα φαίνεται ότι μπορούν να βελ- τιώσουν τα συμπτώματα, αλλά δεν υπάρχουν επαρκή δεδομένα για τη χρήση τους [10].
Η ορμονική υποκατάσταση αποτελεί την πρώτη θε- ραπευτική επιλογή σε γυναίκες με σοβαρότερη συ- μπτωματολογία ή σε περιπτώσεις που δεν υπήρξε βελτίωση με τη συντηρητική αντιμετώπιση. Τα τοπικά οιστρογόνα (οιστραδιόλη, οιστριόλη) σε μορφή κρέ- μας, υπόθετων ή πεσσών μπορούν να επαναφέρουν το pH του κόλπου, το πάχος και την αγγείωση του επιθηλίου [3], ενώ επίσης βελτιώνουν τα συμπτώμα- τα από το κατώτερο ουροποιητικό και μειώνουν τη συχνότητα των ουρολοιμώξεων [13].
Η συστηματική απορρόφηση των οιστρογόνων είναι κάτι που προκαλεί ανησυχία στις ασθενείς και τους επαγγελματίες υγείας. Ωστόσο, η δόση των κολπικών οιστρογόνων είναι μικρή. Κολπικά σκευάσματα οι- στραδιόλης σχετίζονται με συστηματική απορρόφηση που είναι ίση ή και μικρότερη από την ποσότητα που παράγεται από τα επινεφρίδια κατά την εμμηνόπαυ- ση, ενώ οι κρέμες οιστριόλης, αν και σχετίζονται με μεγαλύτερη συστηματική απορρόφηση, δεν προκα- λούν συστηματικά συμπτώματα, καθώς η οιστριόλη είναι ασθενές οιστρογόνο και δε μεταβολίζεται σε οιστραδιόλη [14].
Άλλες επιλογές είναι η κολπική δεϋδροεπιανδροστε- ρόνη (DHEA) και η οσπεμιφένη, ένας εκλεκτικός τρο- ποποιητής των υποδοχέων των οιστρογόνων, που χρησιμοποιείται κυρίως για την αντιμετώπιση της δυσπαρεύνιας [10].
Η συστηματική ορμονική θεραπεία αποτελεί μία καλή θεραπευτική επιλογή σε γυναίκες που έχουν και άλλα
συμπτώματα, πλην αυτών του ουρογεννητικού συν- δρόμου της εμμηνόπαυσης. Ωστόσο, αν δεν υπάρχει βελτίωση, μπορεί να χρειαστεί και τοπική θεραπεία [14].
Τέλος, μία εναλλακτική μη-ορμονική θεραπεία απο- τελεί το laser (CO2 laser, Er:YAG laser), που οδηγεί σε ανάπλαση του κολπικού επιθηλίου. Λόγω των μη επαρκών δεδομένων για την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια, δεν μπορεί να δοθεί σαφής σύσταση για τη χρήση τους [14].
Παρά την υψηλή συχνότητά του, το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης, παραμένει σε μεγάλα ποσοστά υποδιαγνωσμένο, λόγω της συστολής των γυναικών, της απουσίας ενημέρωσης και της μη ανα- ζήτησης βοήθειας, αλλά και του μειωμένου ενδιαφέ- ροντος των επαγγελματικών υγείας για αναζήτηση των συμπτωμάτων και συζήτηση με τις ασθενείς. Το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας μια γυναίκας δε συνεπά- γεται και το τέλος της ποιότητας της καθημερινότητάς της. Κρίνεται, λοιπόν, αναγκαία η ευαισθητοποίηση του κοινού, αλλά και των φορέων υγείας, προκειμέ- νου το σύνδρομο να διαγιγνώσκεται έγκαιρα και να αντιμετωπίζεται επαρκώς.
REFERENCES
      60
 ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ, ΝΕΥΡΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ (Ο.ΝΟ.Γ.Ο.)
  Π
-
α
ι
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς




































































   58   59   60   61   62