Page 58 - NEWSLETTER_29
P. 58

   E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
 ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΟ ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΕΜΜΗΝΟΠΑΥΣΗΣ:
ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ
ΤΗΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΙΚΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ ΖΩΗΣ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ;
Γράφει η κα Αικατερίνη Τσιόγγα, Χειρουργός Ουρολόγος, Ακαδημαϊκή Υπότροφος Α’ Ουρολογικής Κλινικής ΑΠΘ, Μέλος Σ.Ε. του Τμήματος.
 ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΉ ΕΠΙΤΡΟΠΉ 2023-2025
 Πρόεδρος:
Απόστολος Αποστολίδης
 Αντιπρόεδρος:
Βασίλειος Σακαλής
 Γραμματέας:
Χαράλαμπος Θωμάς
 Μέλη:
Ιωάννης K. Γκιάλας Αθανάσιος Οικονόμου Ανδρέας Πετρολέκας Αικατερίνη Τσιόγγα
   58
Το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης (genitourinary menopause syndrome, GSM) είναι ένας σχετικά νέος όρος που εισήχθη το 2014 από τις International Society for the Study of Women’s Sexual Health και North America Menopause Society (NAMS), προκειμένου να αντικαταστήσει τον όρο αιδοιoκολπική ατροφία, που μέχρι τότε χρησιμο- ποιούνταν για να περιγράψει τις μεταβολές στο ουρογεννητικό σύστημα των γυναικών μετά την εμμηνόπαυση. [1].
Η εμμηνόπαυση είναι μία κατάσταση που χαρακτη- ρίζεται από μείωση των οιστρογόνων και οδηγεί σε ποικίλες μεταβολές του γυναικείου οργανισμού. Η ατροφία του αιδοίου και του κόλπου είναι από τα πιο κοινά και ενοχλητικά συμπτώματα, επηρεάζοντας μεταξύ άλλων τη σεξουαλική ζώη και την ποιότητα ζωής των γυναικών [2].
Υπολογίζεται ότι έως και 50-70% των μετεμμηνο-
παυσιακών γυναικών, αλλά και περίπου 15% των προεμμηνοπαυσιακών γυναικών εμφανίζουν συ- μπτώματα σχετικά με το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης [3].
Παρά τα υψηλά ποσοστά, το ουρογεννητικό σύν- δρομο της εμμηνόπαυσης συχνά υποδιαγιγνώσκεται και υποθεραπεύεται, καθώς ένας μεγάλος αριθμός γυναικών δε συζητούν τα συμπτώματά τους και δεν αναζητούν θεραπεία, καθώς θεωρούν πως πρόκειται για φυσιολογικό επακόλουθο της ηλικίας, [4], ενώ επιπλέον, οι επαγγελματίες υγείας φαίνεται πως δε συζητούν με τις ασθενείς τους για την παρουσία συμπτωμάτων [4, 5].
Ποια είναι η αιτιολογία του συνδρόμου;
To ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης οφείλεται στη μείωση των επιπέδων των ενδογενών οιστρογόνων κατά την περίοδο της εμμηνόπαυσης.
 ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ, ΝΕΥΡΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ (Ο.ΝΟ.Γ.Ο.)
 











































































   56   57   58   59   60