Page 56 - NEWSLETTER_30
P. 56
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ, ΝΈΥΡΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ (Ο.ΝΟ.Γ.Ο.)
E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
Κάκωση του κόλπου (vaginal wall button hole):
πρόκειται για μια σπάνια επιπλοκή, που συμβαίνει όταν, κατά το πέρασμα του τροκάρ δίπλα από την ουρήθρα, διαπερνά τον κόλπο και ακολούθως περνά- ει οπισθοηβικά (TVT) ή διαθυρεοειδικά (TOT). Είναι απαραίτητο, μετά την τοποθέτηση των τροκάρ, πάντα να γίνεται έλεγχος του κόλπου. Εφόσον αναγνωριστεί η κάκωση πρέπει να γίνεται επανατοποθέτηση του τροκάρ, συρραφή του κόλπου, ενώ σε περιπτώσεις που παρατηρείται λέπτυνση του τοιχώματος του κόλπου χρήσιμο είναι να χορηγούνται κολπικά οιστρογόνα για 7-10 ημέρες
Κάκωση-διάτρηση του εντέρου
Πρόκειται για μια εξαιρετικά σπάνια επιπλοκή (0.02%), που αν δεν διαγνωστεί και αντιμετωπιστεί έγκαιρα μπορεί να συνοδεύεται από υψηλά ποσοστά νοση- ρότητας.
Συνήθως οι ασθενείς εμφανίζουν οξύ κοιλιακό άλγος, με ή χωρίς πυρετό και ειλεό. Σε περίπτωση που υπο- ψιαζόμαστε τέτοια κάκωση η διάγνωση θα τεθεί με τη διενέργεια αξονικής άνω και κάτω κοιλίας με χορήγηση
γαστρογραφίνης. Η αντιμετώπιση είναι χειρουργική με αποκατάσταση της κάκωσης (συρραφή του εντέρου ή εκτομή τμήματος εντέρου), χειρουργικός καθαρισμός, χορήγηση αντιβιοτικών ευρέος φάσματος ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις πρέπει να γίνει και αφαί- ρεση του πλέγματος προκειμένου να αποφευχθούν επιπλοκές από πιθανή επιμόλυνσή του.
Κάκωση αγγείων-νεύρων (λαγόνια αγγεία, θυροειδές ν.)
Πρόκειται επίσης για μια σπάνια επιπλοκή. Συχνά κατάτηντοποθέτησητων παρατηρούνταιαιμορρα- γίες που συνήθως περιορίζονται με την τοποθέτηση ταινίας στην θέση της, τη συρραφή κόλπου και την τοποθέτηση μια γυναικολογικής γάζας στον κόλπο. Επίσης μπορεί να αντιμετωπιστούν με καυτηριασμό του καναλιού με μια ηλεκτροδιαθερμία. Απαραίτητη είναι η προσεκτική μετεγχειρητική παρακολούθηση των ασθενών με μέτρηση ζωτικών σημείων και του αιματοκρίτη. Σε περίπτωση που μετεγχειρητικά διαπι- στωθεί διαταραχή ζωτικών σημείων ή αδυναμία κάτω άκρου απαραίτητη είναι η διενέργεια απεικόνισης με αξονική αγγειογραφία. Εφόσον διαγνωστεί σημαντική κάκωση αγγείου η αντιμετώπιση μπορεί να γίνει από επεμβατικούς ακτινολόγους ή αγγειοχειρουργούς.
Η τοποθέτηση ταινιών ελεύθερης τάσης για την αντι- μετώπιση της γυναικείας ακράτειας από προσπάθεια είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική και ασφαλής τε- χνική. Παρά το γεγονός ότι είναι μια απλή και σύντομη επέμβαση είναι απαραίτητο οι ουρολόγοι ή οι γυναι- κολόγοι, που την προσφέρουν στους ασθενείς τους, να είναι καλά εκπαιδευμένοι, να εκτελούν ένα σημαντικό αριθμό επεμβάσεων ανά έτος και να είναι σε θέση να διαγνώσουν και να αντιμετωπίσουν τις επιπλοκές. Επίσης, οφείλουν να ενημερώσουν προεγχειρητικά τις ασθενείς τους για την αποτελεσματικότητα της μεθόδου καθώς και για τις πιθανές επιπλοκές.
56
Π
-
α
ι
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς