Page 34 - EOE NEWSLETTER-10-updated
P. 34

 E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
  ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΕΓΚΡΆΤΕΙΆΣ ΜΕΤΆ ΆΠΌ ΡΌΜΠΌΤΙΚΗ ΡΙΖΙΚΗ ΠΡΌΣΤΆΤΕΚΤΌΜΗ
Ηρομποτική ριζική προστατεκτομή χρησιμοποιείται ευρέως ώς η πιο προ- ηγμένη χειρουργική θεραπεία για τον εντοπισμένο καρκίνο του προστά- τη (1).
Η ακράτεια ούρων μετά από την επέμβαση αναμφισβήτητα έχει τον σημαντι- κότερο αντίκτυπο στην ποιότητα ζωής των ασθενών μετεγχειρητικά (2) μιάς και το 4-22% ανέφεραν ότι δεν πέτυχαν ολική εγκράτεια εντός 12 μηνών μετά την επέμβαση (3).
Η μετεγχειρητική αποκατάσταση της ακράτειας συνδέεται στενά με την εμπει- ρία του χειρουργού, αλλά από και από διάφορα προεγχειρητικά χαρακτηριστι- κά του ασθενούς, όπως ηλικία> 70 ετών, BMI> 35 kg / m2, προηγούμενη θερα- πεία του προστάτη ή του αυχένα της ουροδόχου κύστης αλλά και το βάρος του προστάτη> 80 gr.
Όσον αφορά την εμπειρία του χειρουργού, οι Walz et al. (4) υπογράμμισαν πρόσφατα τον ρόλο της χειρουργικής ανατομίας του προστάτη και των παρα- κείμενων ιστών που εμπλέκονται στη ριζική προστατεκτομή, δηλώνοντας ότι η ανατομία ποικίλλει σε κάθε ασθενή και η προσέγγιση πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με τον καρκίνο και τα χαρακτηριστικά του ασθενούς για τη μέγιστη βελτίωση των ογκολογικών και λειτουργικών αποτελεσμάτων ταυτόχρονα.
Οι ανατομικοί και φυσιολογικοί μηχανισμοί που εμπλέκονται στη διατήρηση της εγκράτειας στον άνδρα δεν είναι πλήρως κατανοητοί και ως εκ τούτου υπάρχουν πολλές υποθέσεις ως προς το πώς διάφορες χειρουργικές τεχνικές επηρεάζουν τους μηχανισμούς αυτούς.
Απόστολος Π. Λαμπανάρης MD, PhD. Διευθυντής Α' Ουρολογικής κλινικής του Ιατρικού Διαβαλκανικού Κέντρου Θεσσαλονίκης
INFO
     REFERENCES
 34
 ΑΡΘΡΟ
 Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς




































































   32   33   34   35   36