Page 24 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 24
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 04
Κλινική Αξιολόγηση των Μυών του Πυελικού Εδάφους
Εισαγωγή
Ο μηχανισμός της εγκράτειας εξαρτάται από την ακεραιότητα των μυών του πυελικού εδάφους. Η ανάγκη αξιολόγησης των μυών του πυελικού εδάφους πριν από την εφαρμογή ενός προγράμματος επανεκπαίδευσής τους προκύπτει από τη γνώση που έχει προέλθει από πολλές κλινικές δοκιμές, ότι δηλαδή πολλές γυναίκες δεν είναι σε θέση χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση να συσπούν συνειδητά τους μυς του ΠΕ όταν τους ζητηθεί. Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι το 30% των γυναικών δεν μπορούν να συσπάσουν το πυελικό τους έδαφος όταν δέχονται οδηγίες ή εξατομικευμένη διδασκαλία και μόνο το 50% του πληθυσμού των γυναικών με ακράτεια θα μπορούσε να εφαρμόσει μια δυνατή σύσπαση των μυών του ΠΕ ώστε να αυξήσει την πίεση της ουρήθρας. Αντιθέτως, στην προσπάθειά τους να εφαρμόσουν σύσπαση στους μυς του ΠΕ επιστρατεύουν άλλες μυϊκές ομάδες όπως τους γλουτιαίους, τους προσαγωγούς ή τους κοιλιακούς. Επίσης, πάρα πολλές γυναίκες στην προσπάθεια εφαρμογής της σύσπασης σταματούν να αναπνέουν προκαλώντας ουραία κάθοδο των μυών αντί της φυσιολογικής κρανιακής ανύψωσής τους [1].
Οι συστάσεις της Διεθνούς Εταιρείας Εγκρά- τειας (ICS) για την κλινική αξιολόγηση των μυών προκειμένου να κατευθύνει την αποτελεσματική συντηρητική διαχείριση της ακράτειας καταλήγουν σε βαθμό σύστασης Α (level 4, Grade A) [2]. Οι μέθοδοι μέτρησης και αξιολόγησης της λειτουργίας και της δύναμης των μυών του ΠΕ εξετάζουν διαφορετικές πτυχές της δραστηριότητας των μυών αυτών.
Η οπτική παρατήρηση, η κολπική ψηλάφηση, το ηλεκτρομυογράφημα, το υπερηχογράφημα και η μέτρηση της κολπικής πίεσης (η μανομετρία, η δυναμομετρία) εξετάζουν διαφορετικές όψεις της λειτουργίας του πυελικού εδάφους. Όλες αυτές οι μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για την αξιολόγηση των μυών από τους φυσικοθεραπευτές παρουσιάζουν περιορισμούς. Ωστόσο, κάθε
εξεταστική προσέγγιση παρέχει χρήσιμες, μετρήσιμες πληροφορίες για το σύστημα της εγκράτειας της ασθενούς, γνώσεις απαραίτητες για τη θεραπευτική επανεκπαίδευση των μυών του ΠΕ [3].
Μέθοδοι Αξιολόγησης της Λειτουργίας και της Δύναμης των Μυών
του Πυελικού Εδάφους
Οι μέθοδοι αξιολόγησης της λειτουργίας και της δύναμης των μυών του πυελικού εδάφους χωρίζονται σε
α) Μεθόδους που αξιολογούν την ικανότητα σύσπασης των μυών του ΠΕ
β) Μεθόδους για την αξιολόγηση της δύναμης των μυών του ΠΕ
Μέθοδοι Που Αξιολογούν Την Ικανότητα Σύσπασης Των Μυών Του Πυελικού Εδάφους
(οπτική παρατήρηση, κολπική ψηλάφηση, υπερηχογράφημα, ηλεκτρομυογράφημα)
Οπτική παρατήρηση της περιοχής του περινέου
Η αξιολόγηση των μυών του πυελικού εδάφους αρχίζει με την οπτική παρατήρηση της περιοχής του περινέου. Η σωστή σύσπαση των μυών του πυελικού εδάφους περιγράφηκε το 1948 από τον Kegel σαν ένα σφίξιμο γύρω από την ουρήθρα, τον κόλπο και τον πρωκτό με ταυτόχρονη κρανιακή
Ε. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
24