Page 25 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 25
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 04
ΚΛΙΝΙΚΉ ΑΞΙΟΛΟΓΉΣΉ ΤΩΝ ΜΥΩΝ ΤΟΥ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
ανύψωση, η οποία μπορεί να παρατηρηθεί στο περίνεο. Κατά τη φυσικοθεραπευτική αξιολόγηση η οπτική παρατήρηση χρησιμοποιείται αρχικά για τη μέτρηση της ικανότητας σύσπασης των μυών του ΠΕ, αν και δεν υπάρχουν μελέτες που να υποστηρίζουν την αξιοπιστία της. Η ανύψωση του περινέου μπορεί να αφορά μόνο τα επιφανειακά στρώματα, χωρίς να έχει καμιά επίδραση στον μηχανισμό σύγκλεισης της ουρήθρας [4]. Άλλωστε είναι αποδεδειγμένο ότι από τις γυναίκες, εγκρατείς και μη, το 50% δεν είναι ικανές να παραγάγουν δυνατή σύσπαση των μυών του ΠΕ, ώστε να αυξήσουν την πίεση στην ουρήθρα. Η οπτική παρατήρηση των μυών του ΠΕ μπορεί εξάλλου να είναι χρήσιμη για τον έλεγχο του περινέου, για να διαπιστωθεί με άλλα λόγια εάν υπάρχουν ουλές, εκδορές, εάν είναι υγρό ή στεγνό, καθώς και για την παρατήρηση του δέρματος των μηρών στην περιοχή των προσαγωγών, αφού η κατάστασή του μπορεί να μας πληροφορήσει για την ύπαρξη σοβαρής ακράτειας. Επιπλέον, δίνεται η δυνατότητα παρατήρησης της εισόδου του κόλπου, του χρώματος του βλεννογόνου και διαπίστωσης εάν υπάρχουν βλεννογόνιες πτυχές.
Επίσης, η επίδραση του βήχα σε ένα δυνατό πυελικό έδαφος μπορεί να παρατηρηθεί σαν μια μικρή ή καθόλου κίνηση στο περίνεο, ενώ σε ένα αδύναμο πυελικό έδαφος παρατηρείται πρόπτωση του περινέου με άνοιγμα του κόλπου και πολλές φορές και απώλεια ούρων. Για όλους αυτούς τους λόγους η οπτική παρατήρηση είναι κλινικά χρήσιμη για την πρώτη εκτίμηση της κατάστασης της ασθενούς [5].
Δακτυλική κολπική αξιολόγηση
Με τη δακτυλική κολπική εξέταση αξιολογούνται οι μύες του πυελικού εδάφους ως προς την ικανότητά τους να συσπώνται και να χαλαρώνουν φυσιολογικά. Η συμμετρία, ο όγκος, ο μυϊκός τόνος χαλάρωσης, ο συντονισμός με τους κάτω κοιλιακούς, τα εναυ- σματικά σημεία πόνου μπορούν να εντοπισθούν με την ψηλάφηση. Επίσης τις ατροφικές μυϊκές περιοχές μπορούμε συχνά να τις αισθανθούμε σαν βαθουλώματα μεταξύ των μυών.
Υπερηχογραφική αξιολόγηση
Η υπερηχογραφική απεικόνιση είναι μια πρόσφατη μέθοδος αξιολόγησης της δραστηριότητας των μυών του πυελικού εδάφους. Ειδικότερα, οι κινήσεις του ουρογεννητικού διαφράγματος κατά τη διάρκεια της σύσπασης των μυών του ΠΕ παρέχουν σημαντικές κλινικές πληροφορίες για την αλληλεπίδραση ανατομικών και λειτουργικών δομών. Με τον υπέρηχο έχουμε τη δυνατότητα της άμεσης απεικόνισης των μυών του ΠΕ κατά τη διάρκεια της σύσπασής τους σε πραγματικό χρόνο. Ο υπέρηχος μπορεί συνεπώς να χρησιμοποιηθεί από τους εξειδικευμένους παρόχους υγείας ως μια προσθήκη (συμπληρωματική) στην αξιολόγηση των μυών του ΠΕ και στην επανεκπαίδευσή τους. Η πιο συνήθης εφαρμογή υπερήχων που χρησιμοποιείται από τους φυσικοθεραπευτές είναι η διαπερινεϊκή
και διακοιλιακή εφαρμογή. Χρησιμοποιώντας την περινεϊκή εφαρμογή υπερήχου σε γυναίκες έχει παρατηρηθεί κλινικά ότι υπάρχουν λεπτές διαφορές ως προς την κατεύθυνση της μετατόπισης του ουρογενετικού διαφράγματος, όταν τους ζητείται να συσπάσουν το πυελικό έδαφος. Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι η κατεύθυνση της σύσπασης δεν είναι πάντοτε κρανιακή ούτε προς την κατεύθυνση υποστήριξης της ουρήθρας. Το εύρος της κίνησης του αυχένα της κύστης και της βάσης της κύστης μπορεί να μετρηθεί κατά τη διάρκεια μιας συνειδητής σύσπασης, και αυτό έχει αποδειχθεί ότι σχετίζεται αξιόπιστα με άλλες μετρήσεις της δύναμης των μυών του ΠΕ [6].
Πρόσφατα, η κοιλιακή εφαρμογή υπερήχου χρησι- μοποιείται από τους φυσικοθεραπευτές για την αξιολόγηση της ανύψωσης των μυών του ΠΕ με την παρατήρηση της κίνησης στη βάση της κύστης κατά τη διάρκεια της συνειδητής σύσπασης των μυών. Τόσο η αξιοπιστία μεταξύ των κριτών όσο και η αξιοπιστία από επαναλαμβανόμενες μετρήσεις ενός κριτή της κοιλιακής απεικόνισης υπερήχου έχουν αποδειχθεί υψηλές. Επιπλέον, έχει αναφερθεί ικανοποιητική αξιοπιστία μεταξύ εκτιμητών και αξιοπιστία από επαναλαμβανόμενες μετρήσεις ενός κριτή για τη μέτρηση της μετατόπισης της βάσης της ουροδόχου κύστης κατά τη διάρκεια μιας συστολής του πυελικού εδάφους [7].
Η υπερηχογραφική απεικόνιση δεν μας παρέχει πληροφορίες για τη δύναμη των μυών του ΠΕ, αλλά μας πληροφορεί για την ικανότητα της ασθενούς να δραστηριοποιεί τους μυς του ΠΕ αρκετά, ώστε αυτοί να ανυψώνουν τη βάση της κύστης. Η σωστή σύσπαση των μυών του ΠΕ είναι αποτέλεσμα της ανύψωσης της βάσης της κύστης, όπως απεικονίζεται στην οθόνη του υπερήχου, ενώ ο χειρισμός Valsava έχει ως αποτέλεσμα την κάθοδο της κύστης [8].
Συγκρίσεις κατά τη διάρκεια της σύσπασης των μυών του ΠΕ μεταξύ ανύψωσης του αυχένα της κύστης υπερηχογραφικά και δακτυλικής ψηλάφησης ή μετρήσεις με περινεόμετρο έχουν δείξει αξιοπιστία.
Ήλεκτρομυογραφική αξιολόγηση (EMG)
Η ηλεκτρομυογραφία ορίζεται ως η καταγραφή της βιοηλεκτρικής δραστηριότητας του μυός που μετράται σε microvolts και η οποία σχετίζεται με τη δραστηριότητα της κινητικής μονάδας. Χρησιμοποιεί την ανάδραση από τα ηλεκτρικά δυναμικά που προέρχονται από την εκπόλωση του μυός, τα οποία εξομαλύνονται, δίνοντας ορατή εικόνα στην οθόνη. Δεν μετρά την ίδια τη συσπαστικότητα του μυός αλλά την ηλεκτρική συσχέτιση της σύσπασης του. O σκοπός της είναι να συλλέξει βιοηλεκτρικά σήματα από τις μυϊκές ίνες που ελέγχονται, χρησιμοποιώντας δύο ενεργά ηλεκτρόδια και ένα ηλεκτρόδιο αναφοράς. Η κανονική συχνότητα κατανομής των σημάτων της ηλεκτρομυογραφίας μοιάζει με καμπύλη κα- μπάνας. Τα χαμηλότερα σήματα μεταξύ 0 και 20 Hz συχνά θεωρούνται ασταθή. Για τον λόγο αυτόν
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 25