Page 26 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 26

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 04
ΚΛΙΝΙΚΉ ΑΞΙΟΛΟΓΉΣΉ ΤΩΝ ΜΥΩΝ ΤΟΥ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
 οι κατασκευαστές μπορεί να φιλτράρουν τα χαμηλότερα και τα υψηλότερα σήματα με φίλτρα περιορισμένου εύρους. Είναι σαφές ότι κάθε διαφορά στα όρια του εύρους των φίλτρων μπορεί να οδηγήσει σε διαφορετικές αναγνώσεις, ειδικά στο τέλος του φάσματος, όταν εξετάζουμε πολύ αδύναμους μυς του ΠΕ.
Ηλεκτρόδια με επιφανειακά αυτοκόλλητα επιθέ- ματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τους φυσικοθεραπευτές για την αξιολόγηση και τη θεραπεία πολλών μυών. Για να εξασφαλίσουμε καλή αγωγιμότητα, πρέπει να καθαριστεί το δέρμα με ένα αλκοολούχο καθαριστικό Τα ηλεκτρόδια πρέπει να τοποθετούνται μαζί στο σώμα του μυός στην κατεύθυνση των μυϊκών ινών. Ένα ηλεκτρόδιο αναφοράς τοποθετείται σε ίδια απόσταση με τα ενεργά ηλεκτρόδια στο πλησιέστερο οστέινο σημείο επειδή θεωρείται από μερικούς κατασκευαστές ως το σημείο ελάσσονος βιοηλεκτρικής δραστηριότητας. Παρόλο που δίδεται μεγαλύτερη προσοχή στην ακριβή τοποθέτηση των ηλεκτροδίων, είναι ωστόσο απίθανο η ηλεκτρομυογραφική δραστηριότητα να είναι ολικά αναπαραγώγιμη και ακριβής. Συνήθως μπορεί να επηρεάζεται από άλλους μυς στην περιοχή. Αυτή η απώλεια εκλεκτικότητας μπορεί να οδηγήσει σε λανθασμένα συμπεράσματα «συνδιέγερσης».
Για την καταγραφή της δραστηριότητας των μυών του πυελικού εδάφους χρησιμοποιούμε κυρίως αισθητήρες (ηλεκτρόδια), κολπικά ή πρωκτικά, που ενσωματώνουν δύο ενεργά ηλεκτρόδια στον σχεδιασμό τους. Τα ηλεκτρόδια πρέπει να εμφανίζουν καλή ηλεκτρική αγωγιμότητα, ευκολία και άνεση στην είσοδό τους, να καθαρίζονται εύκολα και να είναι ελαφρά (σε βάρος), έτσι ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε λειτουργικές θέσεις. Κολπικές εκκρίσεις και/ή υδάτινα λιπαντικά σε μορφή τζελ μπορούν να επηρεάσουν την αγωγιμότητα. Γραπτές και προφορικές οδηγίες πρέπει να παρέχονται, εάν οι ασθενείς έχουν οι ίδιοι την ευθύνη της φροντίδας των ηλεκτροδίων. Η καταγραφή της ηλεκτρομυογραφικής δραστη- ριότητας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αξιολόγηση της μυϊκής δραστηριότητας σε ηρεμία και κατά τη διάρκεια της σύσπασης των μυών. Ωστόσο, κάθε κατασκευαστής ή ακόμα και διαφορετικό μοντέλο από τον ίδιο κατασκευαστή μπορεί να έχει διαφορετικές παραμέτρους σε φίλτρα, εύρος και ενίσχυση. Κάθε ασθενής αποτελεί μοναδική περίπτωση και μπορεί να εμφανίσει διαφορετικά επίπεδα αγωγιμότητας σύμφωνα με τη θέση των ηλεκτροδίων. O υποδόριος λιπώδης ιστός, η δερματική αντίσταση και τα διαφορετικά ηλεκτρόδια μπορούν να προκαλέσουν διαφορετικά αποτελέσματα. Τα ηλεκτρόδια που χρησιμοποιούνται είναι επίσης διαφορετικά ως προς την αγωγιμότητα και τη σχεδίαση, και έτσι θα πρέπει να χρησιμοποιείται ο ίδιος τύπος σε
κάθε περίπτωση. Το τζελ που χρησιμοποιείται πρέπει να είναι ειδικό και να χρησιμοποιείται το ίδιο σε επαναλαμβανόμενες συνεδρίες [9].
Μέθοδοι για την αξιολόγηση της δύναμης των μυών του ΠΕ (χειροπρακτικά κολπικά τεστ των μυών, μανομετρία, δυναμομετρία)
Χειροπρακτικά κολπικά τεστ των μυών του ΠΕ
Με τη δακτυλική κολπική εξέταση μπορούμε να μετρήσουμε τη δύναμη των μυών διά μέσου μιας δυνατής σύσπασης με ανύψωση, την ικανότητα διατήρησης της σύσπασης (αντοχή), αλλά και τον αριθμό των επαναλαμβανόμενων συσπάσεων. Παρότι πάρα πολλοί ερευνητές θεωρούν ότι η κολπική αξιολόγηση δεν είναι αξιόπιστη, εντούτοις είναι η πιο κοινή τεχνική στην κλινική πρακτική. Μέχρι σήμερα έχουν προταθεί και εξε- λιχθεί διάφοροι τρόποι δακτυλικής εξέτασης. Τα συστήματα PERFECT Scheme, Brink scale Devre- ese και ICS scale είναι οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι.
01.Το σύστημα “PERFECT Scheme” της Οξφόρδης
Φαίνεται να είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος που χρησιμοποιείται από τους φυσικοθεραπευτές για την αξιολόγηση της ακράτειας, επειδή αποδείχθηκε ότι διαθέτει αξιοπιστία δοκιμής-επανελέγχου. H «κολπική αξιολόγηση των μυών του πυελικού εδάφους επιτρέπει τον σχεδιασμό ενός ειδικού προγράμματος άσκησης», είναι το κλειδί στην επιλογή των μορφών θεραπείας και ένα καθιερωμένο «διεθνές εργαλείο» για την επικοινωνία και τη συγκριτική έρευνα. Είναι μια μέθοδος που καταγράφει τη δύναμη, την αντοχή, τις επαναλήψεις και τον αριθμό των γρήγορων συσπάσεων που μπορεί να εκτελέσει η ασθενής, πριν επέλθει η μυϊκή κόπωση.
Το ακρωνύμιο του συστήματος The PERFECT assessment scheme μας παρέχει πληροφορίες για το περιεχόμενο της εξέτασης [10].
   Ε. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ
26




















































































   24   25   26   27   28