Page 38 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 38

  Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Εκτός από τον όρο «ουροροομετρία», χρησιμοποιούνται καθημερινά διάφοροι άλλοι όροι για να περιγράψουν την πιο πάνω διαδικασία, όπως ουροροομέτρηση, ροομετρία, ροομέτρηση και ροόγραμμα. Οι όροι αυτοί θεωρούνται εξίσου δόκιμοι και η χρήση τους εξαρτάται από την προτίμηση του ουρολόγου.
 Η ουροροομετρία ενδείκνυται σε κάθε περίπτωση που χρειάζονται αντικειμενικές και ποσοτικές πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην κατανόηση της παθοφυσιολογίας τόσο των συμπτωμάτων αποθήκευσης όσο και των συμπτωμάτων κένωσης.
 38
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 07
Ουροροομετρία και Υπολειπόμενο μετά την Ούρηση
Α. ΟΥΡΟΡΟΟΜΕΤΡΙΑ
1. Ορισμοί
Η ουροροομετρία καταγράφει την παροχή ούρων από το έξω ουρηθρικό στόμιο ως όγκο ούρων ανά μονάδα χρόνου, δηλαδή σε ml/s.
γ) Σε γυναίκες, στα πλαίσια της διαγνωστικής και θεραπευτικής προσέγγισης των συμπτω- μάτων από το κατώτερο ουροποιητικό (Βαθμός Σύστασης: Ισχυρός).
δ) Σε γυναίκες που λαμβάνουν αγωγή η οποία μπορεί είτε να προκαλέσει είτε να επιδεινώσει δυσλειτουργία κατά την κένωση της ουροδόχου κύστης (Βαθμός Σύστασης: Ισχυρός) [3].
3. Τεχνικές προδιαγραφές - Επιλογή ροόμετρου
Το ροόμετρο είναι μια συσκευή που επιτρέπει τη μετατροπή της ροής των ούρων σε ηλεκτρικό σήμα το οποίο μετά από κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να εμφανιστεί σε οθόνη ή να καταγραφεί σε χαρτί. Η όλη διαδικασία επεξεργασίας του ηλεκτρικού σήματος περιλαμβάνει:
i) ενίσχυση
ii) φιλτράρισμα που «αφαιρεί» ηλεκτρικές παρεμβολές μη προερχόμενες από την παράμετρο που αξιολογείται, δηλαδή τη ροή των ούρων
iii) διαφοροποίηση, δηλαδή μετατροπή του αρχικού σήματος που αφορά μάζα/όγκο ούρων σε ρυθμό ροής, άρα μάζα/όγκο ούρων ανά μονάδα χρόνου
iv) ολοκλήρωση, μια διαδικασία αντίστροφη από τη διαφοροποίηση, ώστε να υπολογιστεί η AUC, άρα ο αποβαλλόμενος όγκος ούρων
2. Ενδείξεις
Η ροομέτρηση είναι μια μη επεμβατική και σχετικά φτηνή μέθοδος. Για τον λόγο αυτό αποτελεί μια αναντικατάστατη, πρώτης γραμ- μής εξέταση διαλογής (screening test) για τους περισσότερους ασθενείς με υποψία δυσλειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού. Ειδικότερα η ουροροομετρία συστήνεται:
α) Στους άνδρες ως μέρος της συστηματικής διαγνωστικής προσέγγισης των συμπτωμάτων από το κατώτερο ουροποιητικό (ΣΚΟΣ) (Βαθμός Σύστασης: Ασθενής), ενώ πρέπει να διενεργείται πριν από την έναρξη οποιασδήποτε θεραπευτικής αντιμετώπισης, σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (Βαθμός Σύστασης: Ισχυρός) [1].
β) Ως μέρος (πρέπει να διενεργείται) της δια- γνωστικής προσέγγισης της νευρολογικής αιτιολογίας δυσλειτουργίας του κατώτερου ουροποιητικού και οφείλει να προηγείται της επεμβατικής ουροδυναμικής μελέτης σύμφωνα με τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας (Βαθμός Σύστασης: Ισχυρός) [2].
v)
μετατροπή του αναλογικού σήματος σε ψηφιακό.
Το βασικό όμως βήμα στη διαδικασία της κατα- γραφής της ροής των ούρων είναι η μετατροπή των αθροιζόμενων στη χοάνη του ροόμετρου ούρων σε ηλεκτρικό σήμα. Ανάλογα με τη μέθοδο που χρησιμοποιούν οι μετατροπείς έχουμε και τους ανάλογους τύπους ροόμετρων:
Κ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΣ ΕΙΡ. ΑΝΑΠΛΙΩΤΗ










































































   36   37   38   39   40