Page 40 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 40
Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Αν δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες από τον κατασκευαστή, καλό είναι η βαθμονόμηση να γίνεται τουλάχιστον 1 φορά τον μήνα ή σύμφωνα με την ICS να ελέγχεται π.χ. μετά από κάθε 10 μετρήσεις [6].
Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Η αναφορά του αποτελέσματος πρέπει οπωσδή- ποτε να περιλαμβάνει:
― Τα δημογραφικά στοιχεία του ασθενούς και
αν είναι δυνατό σύντομο ιστορικό των ΣΚΟΣ.
― Τον τύπο/χαρακτηριστικά του ροόμετρου.
― Τον τρόπο πλήρωσης της κύστης.
― Τη θέση ούρησης (καθιστή/όρθια).
― Το αν ήταν η ροή αντιπροσωπευτική της συνήθους, καλύτερη ή χειρότερη.
― Τις βασικές παραμέτρους της ροής, δηλαδή: όγκο αποβαλλόμενων ούρων και μέγιστη ροή (Qmax), διορθωμένες με βάση τις συστάσεις της ICS - Good Urodynamic Practices [6].
― Το υπόλειμμα ούρων.
Η πλέον συνήθης τακτική είναι να προτείνεται στον ασθενή να ξεκινήσει τη λήψη υγρών (κατά προτίμηση νερό, 2-3 ποτήρια ή 1-2 μικρά μπουκάλια νερό) περίπου μία ώρα πριν το ραντεβού και να αποφύγει να ουρήσει το διάστημα αυτό.
Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Καλό θα είναι να συμπεριλαμβάνεται στην αναφορά εκτύπωση της καμπύλης της ροής ή επί αδυναμίας σχόλιο για τη μορφολογία της.
Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Ο στόχος είναι ο ασθενής να προσέλθει για την εξέταση με την κύστη γεμάτη, όχι όμως σε βαθμό που να νιώθει άβολα ή, με άλλα λόγια, όταν έχει «φυσιολογική» επιθυμία για ούρηση [9]. Η παραπάνω τακτική επιβάλλεται να τροποποιείται κατά περίπτωση με βάση τα συμπτώματα του ασθενούς και την ένδειξη για τη λειτουργική χωρητικότητα της κύστης από διάγραμμα συχνότητας- όγκου ή το ημερολόγιο ούρησης.
Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Δεν θεωρείται επιβεβλημένη η χρήση νομογραμ- μάτων για την αναφορά των αποτελεσμάτων, δεδομένου ότι δεν υπάρχει χρυσή σταθερά αλλά ποικιλία με διαφορετικές ευαισθησίες και ειδικότητες, ακόμα και για σαφώς ορισμένες ομάδες ασθενών. Παράμετροι της καμπύλης ροής όπως ο χρόνος ούρησης, ο χρόνος ροής, ο χρόνος για την έναρξη της ροής ή για την επίτευξη μέγιστης ροής και η επιτάχυνση ροής (Flow acceleration, Qmax/time to Qmax) αναφέρονται προαιρετικά σε περιπτώσεις που κρίνονται σημαντικές.
40
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 07
ΟΥΡΟΡΟΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΉΝ ΟΥΡΉΣΉ
4. Προετοιμασία ασθενή - λήψη υγρών
Καλό είναι ο ασθενής να έχει ενημερωθεί για τις διαδικασίες της εξέτασης εκ των προτέρων και να έρθει σε προγραμματισμένο ραντεβού, με σκοπό να υπάρχει αρκετός χρόνος για την επανάληψη της εξέτασης, αν προκύψει τεχνικό σφάλμα, αν η ούρηση δεν είναι αντιπροσωπευτική για τον ασθενή ή αν το επιβάλλει η υπό διερεύνηση παθολογία: προτείνονται τουλάχιστον δύο καταγραφές, όταν υπάρχει υποψία υποκυστικού κωλύματος [8].
Όταν ο ασθενής είναι έτοιμος να ουρήσει με «φυσιολογική» επιθυμία (αυτή που συνήθως τον οδηγεί με άνεση στην τουαλέτα), του ζητείται επιπλέον:
― Να ουρήσει χωρίς να βιάζεται.
― Να μην προσπαθήσει να έχει καλή επίδοση (να μη σφίγγεται).
― Να μην πιέζει το πέος (για άνδρες).
― Να μείνει όσο πιο σταθερός μπορεί, να στοχεύσει σε ένα σημείο και να μην το αλλάξει (σημαντικό για ροόμετρα με περιστρεφόμενο δίσκο).
Όταν η ούρηση τελειώσει, ο ασθενής θα πρέπει να ερωτηθεί αν η συγκεκριμένη ούρηση ήταν η συνήθης και αντιπροσωπευτική για αυτόν, καλύτερη ή χειρότερη (θα καταγραφεί στην αναφορά του αποτελέσματος) [9]. Ένας σημαντικός στόχος για την ουροροομετρία είναι η επίτευξη αποβαλλόμενων όγκων ούρων μεγαλύτερων των 150 ml και ιδανικά μεγαλύτερων των 200 ml. Aν αυτό δεν θεωρείται εφικτό (με βάση τα συμπτώματα
Σχετικά με τις παραμέτρους της ροής και την αναφορά της καμπύλης (προαιρετική) πρέπει να τηρούνται οι παρακάτω αρχές Ορθής Ουρο- δυναμικής Πρακτικής της ICS [7]:
― Για να διευκολύνεται η καταγραφή της ροής, αλλά και να υπάρχει αναγνωρίσιμο από όλους πρότυπο των καμπυλών, προτείνεται η διαβάθμιση της εκτύπωσης/απεικόνισης να καθιερωθεί ως εξής: α) 1 mm αντιστοιχεί σε 1 sec στον άξονα χ (χρόνος) και β) 1 mm αντιστοιχεί σε 1 ml/sec και 10ml αποβαλλόμενου όγκου στον άξονα ψ (ροή).
― Με βάση την έκθεση της ICS για τις προδιαγραφές του ουροδυναμικού εξοπλισμού του 1987 [4] που λαμβάνει ως δεδομένο ότι η συνολική ακρίβεια των ροόμετρων δεν θα είναι καλύτερη από ±5%, οι τιμές πρέπει να στρογγυλοποιούνται στην
του ασθενούς και την ένδειξη για τη λειτουργική χωρητικότητα της κύστης από διάγραμμα συχνό- τητας-όγκου ή το ημερολόγιο ούρησης), μικρότεροι όγκοι αναφέρονται κανονικά.
5. Αναφορά του αποτελέσματος
Κ. ΓΙΑΝΝΙΤΣΑΣ ΕΙΡ. ΑΝΑΠΛΙΩΤΗ