Page 39 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 39

ΚΕΦΑΛΑΙΟ 07
ΟΥΡΟΡΟΟΜΕΤΡΙΑ ΚΑΙ ΥΠΟΛΕΙΠΟΜΕΝΟ ΜΕΤΑ ΤΉΝ ΟΥΡΉΣΉ
 α) Βαρυμετρικός μετατροπέας: Υπολογίζει το βάρος των ούρων που συγκεντρώνονται μετρώντας την υδρο- στατική πίεση στον πυθμένα του δοχείου συλλογής ούρων. Ο μετατροπέας αυτός λοιπόν υπολογίζει την αθροιζόμενη μάζα ούρων και οι τιμές για τη ροή προκύπτουν με τη διαδικασία της διαφοροποίησης.
β) Μετατροπέας εμβάπτισης: Υπολογίζει το βάρος των ούρων που συγκεντρώνονται μετρώντας τη μεταβολή στην ηλεκτρική αντίσταση ηλεκτροδίου που σταδιακά καλύπτεται από τα αθροιζόμενα στο δοχείο συλλογής ούρα. Ο μετατροπέας αυτός, όπως και ο βαρυμετρικός, υπολογίζει την αθροιζόμενη μάζα ούρων και οι τιμές για τη ροή προκύπτουν με τη διαδικασία της διαφοροποίησης.
γ) Περιστρεφόμενος δίσκος: Tα ούρα οδηγούνται σε περιστρεφόμενο δίσκο, του οποίου αλλάζουν την αδράνεια. Ο μετατροπέας, υπολογίζοντας τη δύναμη που χρειάζεται για να περιστρέφεται ο δίσκος με σταθερή ταχύτητα, μετρά απευθείας ροή και η συνολική μάζα ούρων που αθροίζεται υπολογίζεται με τη διαδικασία της ολοκλήρωσης. Η τεχνική έκθεση της Διεθνούς Εταιρείας Εγκράτειας (International Continence Society, ICS) δεν συνέκρινε διαφορετικά ροόμετρα, κάνοντας ειδικά τεστ. Είναι βέβαια γνωστό πως υπάρχουν διαφορές στην ακρίβεια του σήματος της ροής με βάση τον τύπο του ροόμετρου/μετατροπέα, το λογισμικό επεξεργασίας του σήματος και τη βαθμονόμηση της συσκευής. Έτσι, τα ροόμετρα με βαρυμετρικούς μετατροπείς είναι φθηνά, ανθεκτικά, εύκολα στον καθαρισμό, με ικανοποιητική ακρίβεια αλλά επιρρεπή σε στιγμιαία artifacts (αν π.χ. ο ασθενής κουνήσει με το πόδι του το δοχείο συλλογής), ενώ τα ροόμετρα με περιστρεφόμενο δίσκο είναι μεν ακριβή, αλλά έχουν μεγαλύτερο κόστος, είναι δυσκολότερο να καθαριστούν και να συντηρηθούν και η ροή που καταγράφεται μπορεί να παρουσιάσει διαφορές με βάση την κατεύθυνση της δέσμης και το σημείο πτώσης των ούρων στον δίσκο (wag artifact, cruising artifact). Έχουν υπολογιστεί αποκλίσεις μέχρι 4.1% για την Qave και 16.6% για την Qmax [4]. Ροόμετρα με μετατροπέα εμβάπτισης δεν είναι πλέον διαθέσιμα στην αγορά.
Άλλα χαρακτηριστικά/προδιαγραφές που προτείνονται ως επιθυμητά από την ICS είναι [6]:
i) Δυνατότητα ρύθμισης του ειδικού βάρους του υγρού που ουρείται. Επειδή τα διαθέσιμα στην αγορά ροόμετρα μετρούν μάζα (βάρος) ούρων και τη μετατρέπουν σε όγκο για τον υπολογισμό της ροής, θεωρώντας ότι το ειδικό βάρος των ούρων είναι 1 (δηλαδή όσο και του νερού), όταν χρησιμοποιούνται κατά τον ουροδυναμικό έλεγχο υγρά εκτός από ούρα ή νερό, χρειάζεται ειδική ρύθμιση του λογισμικού της συσκευής και βαθμονόμηση. Αν για παράδειγμα χρησι- μοποιηθεί σκιαγραφικό κατά τη βίντεο- ουροδυναμική μελέτη και δεν γίνει ρύθμιση του μηχανήματος, μπορεί να υπάρχει μεγαλύτερη από 10% υπερεκτίμηση της ροής.
ii) Ειδικά τα ροόμετρα με βαρυμετρικό μετατροπέα θα πρέπει να μην υφίστανται βλάβες για βάρη μικρότερα από 5 kg και να επιτρέπουν τον μηδενισμό του βάρους μεταξύ των ουρήσεων σε περίπτωση που δεν είναι πρακτικό να κενωθεί το δοχείο συλλογής.
iii) Στις προδιαγραφές του μηχανήματος πρέπει να αναγράφεται το είδος του φιλτραρίσματος που χρησιμοποιείται.
iv) Η χοάνη συλλογής να ρυθμίζεται σε ύψος.
 ii) Ακρίβεια ± 1 ml/sec για το κλινικό εύρος της ροής των ούρων και το πολύ ± 3% της πραγματικής τιμής ή ± 2 ml για τον αποβαλλόμενο όγκο ούρων. Η ελάχιστη ροή που μπορεί να καταγραφεί θα πρέπει να είναι κοντά στη ακρίβεια του ροόμετρου, δηλαδή 1ml/sec.
iii) Για την καταγραφή της ροής χρειάζεται η ταχύτητα ανταπόκρισης της συσκευής να είναι από 0 ως 1-5 Hz.
 Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Άλλα τεχνικά χαρακτηριστικά του ροόμετρου που αποτελούν θέμα προσωπικής επιλογής του ουρολόγου περιλαμβάνουν την ασύρματη σύνδεση του δοχείου συλλογής των ούρων με τη μονάδα καταγραφής, καθώς και το είδος της καταγραφής/αναπαραγωγής του σήματος σε οθόνη, θερμογραφικό χαρτί ή σε ψηφιακά μέσα (υπολογιστής). Η τοποθέτηση του ροόμετρου πρέπει να γίνεται, κατά προτίμηση, σε κλειστό δωμάτιο όπου διατηρείται η ιδιωτικότητα του ασθενούς και δεν υπάρχουν παρεμβολές. Απαιτείται τακτική βαθμονόμηση του ροόμετρου σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή [6]. Βαθμονόμηση του ροόμετρου μπορεί να γίνει με την έγχυση με σταθερό ρυθμό μετρημένου σε ογκομετρικό δοχείο όγκου νερού συνήθως 300 ml σε περίπου 20 sec (δηλαδή με σταθερό ρυθμό της τάξης των 15 ml/ sec) και έλεγχο του όγκου που καταγράφεται από το ροόμετρο [6][7].
 Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Η τελική απόφαση για την προμήθεια ροόμετρου, καθώς δεν υπάρχουν σαφείς οδηγίες από την ICS, είναι ζήτημα προσωπικής επιλογής του ουρολόγου, με την προϋπόθεση βέβαια ότι πληρούνται οι βασικές τεχνικές προδιαγραφές της ICS που δημοσιεύτηκαν για πρώτη φορά το 1987 [5], επικαιροποιήθηκαν το 2014 [6] και παραμένουν αμετάβλητες έως το 2023. Οι προδιαγραφές αυτές είναι:
i) Εύρος μετρήσεων 0 ως 50 ml/s για τη ροή, 0 ως 1000 ml για τον αποβαλλόμενο όγκο και μέγιστος χρόνος καταγραφής ροής τουλάχιστον 120 sec πριν τη αυτόματη διακοπή της καταγραφής της ροής.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 39
 
















































































   37   38   39   40   41