Page 48 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 48
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 08
ΟΡΘΉ ΠΡΑΚΤΙΚΉ ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΉΣ/ΚΥΣΤΕΟΜΑΝΟΜΕΤΡΉΣΉ
όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες. Όμως η ούρηση μπορεί να ανασταλεί, αν είναι αναγκαίο. Συμβαίνει περίπου στο 75% της χωρητικότητας της κύστης.
― Ισχυρή επιθυμία για ούρηση (Strong Desire): Η επίμονη επιθυμία για ούρηση χωρίς τον φόβο διαφυγής ούρων. Συμβαίνει περίπου στο 90% της χωρητικότητας τη κύστης.
― Έπειξη προς ούρηση: H πολύ δυνατή επιθυμία για ούρηση που είναι δύσκολο να ανασταλεί.
― Επιτακτική επιθυμία για ούρηση (Urgency): Η αιφνίδια και επιτακτική επιθυμία για ούρηση που είναι δύσκολο να ανασταλεί και συνοδεύεται από φόβο επικείμενης διαφυγής ούρων.
Η αισθητικότητα μπορεί να είναι φυσιολογική, αυξημένη, ελαττωμένη, ακαθόριστη ή απούσα. Είναι αυξημένη (Increased Bladder Sensation), όταν η πρώτη και η ισχυρή επιθυμία για ούρηση εμφανίζονται πρώιμα και σε χαμηλό όγκο πλήρωσης της κύστης, όταν η μέγιστη κυστεομανομετρική χωρητικότητα είναι ελαττωμένη και όταν δεν παρατηρούνται παθολογικές αυξήσεις στην πίεση του εξωστήρα [17]. Η αισθητικότητα χαρακτηρίζεται απούσα, όταν δεν υπάρχει αίσθηση της κύστης (τουλάχιστον μέχρι τα 500 ml) κατά την κυστεομανομετρία πλήρωσης. Αν κατά τη διάρκεια της μελέτης υπάρχει άλγος, θα πρέπει να σημειωθεί η εντόπιση, η ένταση και η διάρκειά του.
Η αξιολόγηση της αισθητικότητας είναι σε μεγάλο βαθμό υποκειμενική. Μεγαλύτερη σημασία έχει η παρουσία ή η απουσία αισθητικότητας. Έχουν γίνει προσπάθειες για να γίνει πιο αντικειμενική είτε με την ταυτόχρονη λειτουργική απεικόνιση του εγκε- φάλου με μαγνητική τομογραφία είτε με την ταυτό- χρονη καταγραφή του καρδιακού ρυθμού [18][19]. Όμως, κανένα από τα δύο δεν έχει κλινική εφαρμογή.
Χωρητικότητα
Ως κυστεομανομετρική χωρητικότητα ορίζεται ο όγκος της ουροδόχου κύστης στο τέλος της κυστεομανομετρίας πλήρωσης, όταν συνήθως
δίνεται η «άδεια για ούρηση» και είναι το άθροισμα του ουρούμενου όγκου και του υπολειπόμενου μετά την ούρηση. Σε εξεταζόμενους με φυσιολογική αισθητικότητα ως μέγιστη κυστεομανομετρική χωρητικότητα ορίζεται ο όγκος στον οποίο δεν μπορεί να ανασταλεί περαιτέρω η ούρηση. Να σημειωθεί ότι, υπό γενική ή ραχιαία αναισθησία, η χωρητικότητα της κύστης είναι διαφορετική και για τον λόγο αυτόν υπάρχει ο όρος μέγιστη χωρητικότητα κύστης υπό αναισθησία ή ανατομική χωρητικότητα [16].
Δραστηριότητα του εξωστήρα
Υπό φυσιολογικές συνθήκες, η πλήρωση της κύστης γίνεται με μικρή ή καθόλου μεταβολή της ενδοκυστικής πίεσης. Η υπερδραστηριότητα του εξωστήρα είναι ουροδυναμικό εύρημα που χαρακτηρίζεται από σύσπαση ή συσπάσεις του εξωστήρα κατά την κυστεομανομετρία πλήρωσης. Οι συστολές είναι αυτόματες ή προκλητές. Οι συνήθεις χειρισμοί πρόκλησης είναι ο βήχας, η αλλαγή θέσης, η πίεση στο υπογάστριο, το πλύσιμο των χεριών, ο ήχος του τρεχούμενου νερού, συνδυασμός τους.
Η υπερδραστηριότητα του εξωστήρα διακρίνεται σε ιδιοπαθή (δεν αναγνωρίζεται αιτία για την ακούσια σύσπασή του), νευρογενή (αναγνωρίζεται σχετική νευρολογική διαταραχή) και μη νευρογενή (αναγνωρίζεται πιθανή μη νευρολογική αιτία για την ακούσια σύσπασή του).
Επιπρόσθετα, η υπερδραστηριότητα μπορεί να είναι φασική ή τελική. Η φασική υπερδραστηριότητα χαρακτηρίζεται από περιοδικές συσπάσεις και μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια ούρων. Η τελική υπερδραστηριότητα μπορεί να οδηγήσει σε ακράτεια ούρων ή ακόμα και σε αντανακλαστική ούρηση (Εικόνα 3).
Ευενδοτότητα της κύστης (Compliance)
Ως ευενδοτότητα ή διατασιμότητα ή προσαρμο- στικότητα της κύστης ορίζεται η μεταβολή της πίεσης του εξωστήρα Pdet σε συνάρτηση με τη μεταβολή του όγκου της κύστης (Compliance=ΔV/ΔPdet) και εκφράζεται σε ml ανά cmH2O.
48
Εικόνα 3:
Παράδειγμα φασικής υπερδραστηριότητας του εξωστήρα