Page 46 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 46

   Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Η ομάδα ομοφωνίας, λαμβάνοντας υπόψη την ελληνική πραγματικότητα, τα ποσοστά νοσοκομειακών λοιμώξεων και το μικρό ποσοστό επιπλοκών από τη χημειοπροφύλαξη, συστήνει τη χημειοπροφύλαξη πριν από κάθε ουροδυναμική μελέτη.
   Προετοιμασία συστήματος
Πριν την έναρξη της ουροδυναμικής μελέτης πρέπει να ελεγχθεί ότι:
01. Οι τασεοϋποδοχείς βρίσκονται στο ύψος της άνω επιφάνειας της ηβικής σύμφυσης. Το επίπεδο αυτό ορίζεται ως το υψομετρικό επίπεδο αναφοράς (Reference Ηeight), έτσι ώστε όλες οι ουροδυναμικές πιέσεις να
46
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 08
ΟΡΘΉ ΠΡΑΚΤΙΚΉ ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΉΣ/ΚΥΣΤΕΟΜΑΝΟΜΕΤΡΉΣΉ
 Ήλεκτρομυογράφημα
Κατά τη φάση της ούρησης και πριν από τη σύσπαση του εξωστήρα, παρατηρείται χαλάρωση του πυελικού εδάφους. Η καταγραφή της δραστη- ριότητας των μυών του πυελικού εδάφους, σε συνδυασμό με την καταγραφή της εξωστηριακής πίεσης, παρέχει επιπλέον πληροφορίες για την αναγνώριση της λειτουργικής απόφραξης ή της δυσυνέργειας σφιγκτήρα-εξωστήρα [10]. Η καταγραφή των δυναμικών γίνεται με επιφανειακά αυτοκόλλητα (transcutaneous), με λεπτές βελόνες (percutaneous) ή με ηλεκτρόδια που εισάγονται στο ορθό ή στον κόλπο (intracavitary).
Ουροροόμετρο
Η ουροροομετρία καταγράφει τη ροή των ούρων ανά μονάδα χρόνου και επιτρέπει τη συσχέτιση μεταξύ της εξωστηριακής πίεσης και της δύναμης της ούρησης. Η ουροροομετρία αποτελεί αναπό- σπαστο κομμάτι της ουροδυναμικής μελέτης και γι’ αυτό όλα τα διαθέσιμα μηχανήματα ουροδυ- ναμικής συνοδεύονται από ουροροόμετρο.
Ακτινοσκόπηση
Ο συνδυασμός της ακτινοσκόπησης με τις κυμα- τομορφές ονομάζεται βιντεο-δυναμική μελέτη. Η βιντεο-δυναμική μελέτη προσθέτει στατικές λήψεις σε σημεία ενδιαφέροντος και διευκολύνει την κατανόηση της παθοφυσιολογίας των διαταραχών του κατώτερου ουροποιητικού. Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρείας συστήνουν αυτή τη μελέτη ως απαραίτητη για κάθε νευροουρολογικό ασθενή [11].
Για τη βιντεο-ουροδυναμική μελέτη, απαιτείται σταθερό ή φορητό ακτινοσκοπικό μηχάνημα, σκιαγραφικό χαμηλής συγκέντρωσης, αναβαθ- μισμένο λειτουργικό σύστημα που βοηθά στην προσθήκη εικόνων και μέτρα προστασίας για την αποφυγή της διασποράς της ακτινοβολίας. Η μελέτη γίνεται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο με την ενδεδειγμένη ακτινοπροστασία. Ο χώρος πρέπει να ελέγχεται συστηματικά και τα δοσίμετρα του προσωπικού να συντηρούνται και να εξετάζονται περιοδικά. Σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, θα πρέπει να αποκλειστεί η πιθανότητα εγκυμοσύνης.
Προετοιμασία ασθενούς
Ενημέρωση ασθενούς
Η σωστή ενημέρωση είναι μείζονος σημασίας, καθώς η εξέταση είναι επεμβατική, δημιουργεί αμηχανία και εύλογα το αίσθημα ντροπής με πιθανό αρνητικό αντίκτυπο στα αποτελέσματα της εξέτασης. Η συζήτηση για τις τεχνικές λεπτομέρειες της εξέτασης, αλλά και η χρήση ενημερωτικών φυλλαδίων βοηθούν τους ασθενείς να προσέρχονται στο εργαστήριο πιο προετοιμασμένοι [12].
Η ΟΝΟΓΟ έχει συντάξει και έχει ανανεώσει τα σχετικά φυλλάδια που βρίσκονται στην ιστοσελίδα της (https://www.huanet.gr/wp-content/uploads/2023/05/ OURODYNAMIKOS-ELEGXOS-1.pdf). Παράλληλα, θα πρέπει να ενημερωθεί ο ασθενής για τις πιθανές επιπλοκές της μελέτης, όπως τα δυσουρικά ενοχλή- ματα, η αιματουρία και η εμπύρετη λοίμωξη του ουροποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με τις οδηγίες της ICS, η προφορική συγκατάθεση για τη διενέργεια της εξέτασης είναι αρκετή [2].
Χημειοπροφύλαξη
Σύμφωνα με τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, η χημειοπροφύλαξη πριν την ουροδυναμική μελέτη δεν είναι απαραίτητη, με την προϋπόθεση ότι η καλλιέργεια ούρων είναι στείρα και η εξέταση διενεργείται υπό άσηπτες συνθήκες [13]. Αντίθετα, η χημειοπροφύλαξη συστήνεται σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για ουρολοιμώξεις (π.χ.. νευρολογικές παθήσεις, ανοσοκαταστολή, ανατομικές ανωμαλίες του ουροποιητικού, παρουσία μόνιμου καθετήρα). Η απόφαση χορήγησης αντιβίωσης λαμβάνεται από τον θεράποντα ιατρό αφού ενημερώσει τον ασθενή για την επεμβατικότητα της μελέτης και συζητηθεί ο μικρός κίνδυνος εμφάνισης εμπύρετης λοίμωξης ουροποιητικού.
Προετοιμασία εντέρου
Αν η λήκυθος είναι πλήρης κοπράνων, υπάρχει πιθανότητα παρουσίας «θορύβου» λόγω της περίσταλσης, καθώς και πιθανότητα λανθασμένων καταγραφών της ενδοκοιλιακής πίεσης. Επιπλέον, ο φόβος για επικείμενη αφόδευση μπορεί να οδηγήσει σε εκούσια σύσπαση του πυελικού εδάφους και να δυσχεράνει την ερμηνεία των αποτελεσμάτων, τόσο κατά τη φάση πλήρωσης όσο και κατά τη φάση κένωσης. Αν και δεν υπάρχουν βιβλιογραφικά δεδομένα για την προετοιμασία του εντέρου, συστήνεται η κένωσή του πριν τη διενέργεια της εξέτασης. Ο υποκλυσμός δεν βελτιώνει τις μετρήσεις της ενδοκοιλιακής πίεσης [14].












































































   44   45   46   47   48