Page 49 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 49
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 08
ΟΡΘΉ ΠΡΑΚΤΙΚΉ ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΉΣ/ΚΥΣΤΕΟΜΑΝΟΜΕΤΡΉΣΉ
Μια αύξηση της Pdet κατά τη διάρκεια της πλήρωσης μπορεί να οφείλεται σε αυξημένη ροή πλήρωσης, σε μειωμένη ευενδοτότητα ή σε ακούσια εξωστηριακή λειτουργία. Για τη διαφορική διάγνωση πρέπει να διακοπεί η πλήρωση της κύστης. Αν η αύξηση της Pdet οφείλεται στην αυξημένη ροή πλήρωσης, με τη διακοπή η Pdet θα ελαττωθεί. Σε μειωμένη ευενδοτότητα η Pdet θα παραμείνει σταθερή, ενώ σε ακούσια σύσπαση του εξωστήρα η Pdet θα συνεχίσει να αυξάνεται. Κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ευενδοτότητα της κύστης είναι η πρόσφατη χημει- οθεραπεία, η ακτινοβολία της πυέλου, η υποκυστική απόφραξη, η παρουσία εκκολπωμάτων και η κυστε- οουρητηρική παλινδρόμηση. Η φυσιολογική ευενδο- τότητα θα πρέπει να είναι >30 ml/cmH2O.
Ακεραιότητα του σφιγκτηριακού μηχανισμού
Κατά τη φάση πλήρωσης, η ουρήθρα διατηρεί μια αυξημένη πίεση σύγκλεισης των τοιχωμάτων (Urethral Closure Pressure), που διατηρεί την εγκράτεια ακόμα και κατά την αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης. Στην ουροδυναμική ακράτεια τύπου stress, παρατηρείται ακούσια απώλεια ούρων που σχετίζεται με την αυξημένη ενδοκοιλιακή πίεση χωρίς εξωστηριακή σύσπαση και οφείλεται είτε σε ανεπάρκεια του έσω σφιγκτηριακού μηχανισμού (Intrinsic Sphincter De- ficiency) είτε σε ελλιπή στήριξη της ουρήθρας [20].
Μπορούμε να εκτιμήσουμε την εξωστηριακή και την ενδοκοιλιακή πίεση κατά τη διάρκεια του επεισοδίου ακράτειας. Το detrusor leak point pressure (dLPP) είναι η εξωστηριακή πίεση κατά την οποία παρατηρείται απώλεια ούρων. Το abdominal leak point pressure (aLPP) είναι η αύξηση της ενδοκοιλιακής πίεσης, η οποία οδηγεί σε ακράτεια χωρίς εξωστηριακή σύσπαση [17]. Δεδομένα από νέες μελέτες δείχνουν ότι το aLPP έχει χαμηλή ειδικότητα και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως το μόνο σημείο για τη διάγνωση της μη νευρογενούς ακράτειας ούρων [3][21][22].
Πρακτική περιγραφή της τεχνικής της κυστεομανομέτρησης (Check List)
1. Προετοιμασία για την εξέταση:
― Πλήρης ενημέρωση για τη διαδικασία που θα ακολουθηθεί.
― Καλλιέργεια ούρων και ημερολόγιο ούρησης 1-3 ημερών.
― Κένωση εντέρου την προηγούμενη ημέρα.
2. Ουροροομετρία: Διενέργεια πριν την κυστεο- μανομέτρηση.
3. Χημειοπροφύλαξη: Χορήγηση μόνο αν το κρίνει ο εξεταστής απαραίτητο.
4. Καθετηριασμός:
― O καθετηριασμός της κύστης γίνεται με
άσηπτη τεχνική και με καθετήρες 6-8 Fr.
―
Ο καθετηριασμός του ορθού γίνεται με καθετήρα 9 Fr.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 49
5. 6.
7. 8.
9.
Θέση: Θα πρέπει να αποφασιστεί η θέση διενέργειας της εξέτασης (ύπτια, όρθια, καθιστή ή γυναικολογική θέση).
Συνδέσεις: Τα άκρα των δύο καθετήρων συνδέονται με τους αντίστοιχους μορφομετατροπείς – μπλε για τον καθετήρα της κύστης και κόκκινο για τον καθετήρα του ορθού. Το υγρό έγχυσης συνδέεται στο ελεύθερο άκρο του καθετήρα της κύστης. Οι μορφομετατροπείς πρέπει να είναι στο ύψος της ηβικής σύμφυσης.
Αφαίρεση φυσαλίδων αέρα: Η έγχυση 7-8 ml ανά καθετήρα είναι επαρκής για να αφαιρεθούν οι φυσαλίδες.
Μηδενισμός (Zeroing): Η οδός του 3-way ανοίγει με τέτοιο τρόπο, ώστε ο μορφομετατροπέας να ανιχνεύει μόνο την πίεση της ατμόσφαιρας, ενώ η σύνδεση με τον καθετήρα παραμένει κλειστή (Εικόνες 4, 5).
Έλεγχος ποιότητας του σήματος: Γίνεται με τον βήχα. Παρατηρούνται παρόμοιες μεταβολές στην Pves και Pabd, ενώ η Pdet είναι μηδενική ή έχει τη μορφή δίπολου.
10. Έναρξη εξέτασης: Καταγραφή της ποιότητας σήματος με βήχα. Έναρξη σταθερής ροής πλήρωσης μεταξύ 20-50 ml/min ή και λιγότερο σε νευρολογικούς ασθενείς.
11.
Κατά τη διάρκεια της μελέτης: Αξιολογείται η αισθητικότητα ως FSV, FDV, NDV, SDV και Urgency. Ελέγχεται η ύπαρξη υπερδραστηριότητας και η ευενδοτότητα της κύστης. Σημειώνεται η πιθανή απώλεια ούρων και η μέγιστη χωρητικότητα της κύστης.
12. Ολοκλήρωση της μελέτης: Η εξέταση ολοκληρώνεται όταν ο ασθενής δεν μπορεί να ανεχτεί περαιτέρω πλήρωση της κύστης. Ακολουθεί η μελέτη πίεσης-ροής.
13. Σύνταξη αναφοράς: Η αναφορά θα πρέπει να περιγράφει λεπτομερώς τα στάδια της μελέτης και τα σχετικά ευρήματα. Επιπλέον, είναι αναγκαίο να επισημαίνονται τα πιθανά προβλήματα και τα βήματα που ακολουθήθηκαν για να ξεπεραστούν. Η ουροδυναμική διάγνωση θα πρέπει να αναφέρεται με τρόπο σαφή και επιστημονικά τεκμηριωμένο. Τέλος, είναι σημαντικό να υπάρχει και σχετική αναφορά για το πλάνο της θεραπείας.