Page 47 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 47
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 08
ΟΡΘΉ ΠΡΑΚΤΙΚΉ ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΉΣ/ΚΥΣΤΕΟΜΑΝΟΜΕΤΡΉΣΉ
ξεκινούν από την ίδια αρχική υδροστατική πίεση.
02. Έχει οριστεί ως μηδενική πίεση (Zero Pres- sure) η καταγραφή του τασεοϋποδοχέα όταν είναι ανοικτός στην ατμοσφαιρική πίεση, πριν συνδεθεί με τον καθετήρα.
03. Έχουν αφαιρεθεί οι φυσαλίδες αέρα από τους συνδετικούς σωλήνες και τους καθετήρες της εξέτασης με έγχυση φυσιολογικού ορού.
Στη συνέχεια, συνδέονται οι καθετήρες με τους τασεοϋποδοχείς. H αρχική μέτρηση της Pdet ποικίλλει από 0-10 cmH2O. Οι καταγραφόμενες αρχικές μετρήσεις της Pves και της Pabd ποικίλλουν αναλόγως της θέσης του ασθενούς ως εξής: σε ύπτια θέση 5-20 cmH2O, σε καθιστή θέση 15-40 cmΗ2Ο και σε όρθια θέση 30-50 cmH2O. Έπειτα, ζητείται από τον ασθενή να βήξει, ώστε να ελεγχθεί η ορθή μετάδοση του σήματος. Η σωστή καταγραφή απαιτεί οι κυματομορφές της Pves και της Pabd να είναι ισότιμες, ενώ η Pdet παραμένει σταθερή ή εμφανίζει δίπολο έπαρμα (συνήθως αρνητικό-θετικό).
Κατά την καταγραφή και την ανάλυση των δεδομένων, οι κλίμακες πίεσης, ροής και χρόνου πρέπει να παραμένουν αναλλοίωτες. Η προτεινόμενη κλίμακα από την ομάδα ομοφωνίας είναι: τα 50 cmH2O ανά cm για τις πιέσεις, τα 10 ml/sec ανά cm για τις ροές και για τον χρόνο το 1 λεπτό ανά cm στη φάση πλήρωσης και τα 2 sec/mm στη φάση ούρησης. Για την εκτύπωση των αποτελεσμάτων, η καταγραφή πιέσεων έως 200 cmH2O, ροής έως 50 ml/sec και όγκου έως 1000 ml θεωρείται επαρκής. Η καταγραφή των πιέσεων γίνεται σε πραγματικό χρόνο με μικρές διακυμάνσεις λόγω ομιλίας ή αναπνοής, που δεν πρέπει να επηρεάζουν την Pdet. Κάθε 50-100 ml πλήρωσης της κύστης ζητείται από τον εξεταζόμενο να βήξει, έτσι ώστε να ελεγχθεί η σωστή καταγραφή των πιέσεων. Στο τέλος της εξέτασης είναι απαραίτητο να ελεγχθεί η σωστή καταγραφή με το βήχα. Πρέπει να γίνεται έγκαιρη αναγνώριση artifacts ή λανθασμένων καταγραφών ή προβλημάτων με τους καθετήρες και διόρθωση αυτών.
Διασφάλιση της ποιότητας της ουροδυναμικής μελέτης
Όπως σε κάθε διαγνωστική εξέταση, έτσι και στην ουροδυναμική μελέτη, η διασφάλιση της ποιότητας
είναι πολύ σημαντική, καθώς μια λανθασμένη διάγνωση μπορεί να υποβάλει τον εξεταζόμενο σε περιττές παρεμβάσεις και να μην αναγνωριστούν σημαντικά προβλήματα (π.χ. ΚΟΥΠ). Η ποιότητα της ουροδυναμικής μελέτης επηρεάζεται από αρκετούς παράγοντες, όπως η ελλιπής εκπαίδευση, η αστοχία του συστήματος, η αδυναμία αναγνώρισης τεχνικών λαθών κτλ. Μια πρόσφατη μελέτη στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι μόνο το 65% των καταγραφών ήταν στα αποδεκτά όρια αρχικών πιέσεων και επιθυμητών μεταβολών με τον βήχα [15].
Η ICS έχει δημιουργήσει μία σειρά από εκπαιδευτικά έντυπα, διαδραστικά σεμινάρια και τυποποιημένους κανόνες ορθής πρακτικής, που αφορούν όλα τα στάδια της ουροδυναμικής μελέτης [3]. Η χρήση του πρωτοκόλλου εξέτασης της ICS θεωρείται πλέον ο χρυσός κανόνας για τη διενέργεια μιας ποιοτικής ουροδυναμικής μελέτης [2].
Η ICS συστήνει τη συνεχιζόμενη εκπαίδευση των επαγγελματιών υγείας που διενεργούν την ουροδυναμική μελέτη (urodynamicists). Ακόμα πιο σημαντική, όμως, θεωρείται η εκπαίδευση των θεραπόντων ιατρών (treating physicians), ώστε να γίνεται ορθή αξιολόγηση των μετρήσεων και των αποτελεσμάτων πριν την προτεινόμενη θεραπεία (recommendation 8.4, Committee 5) [3].
Τι ελέγχεται στην κυστεομανομέτρηση
Κατά την κυστεομανομέτρηση εξετάζονται οι ακό- λουθες παράμετροι:
― Αισθητικότητα της κύστης
― Χωρητικότητα της κύστης
― Δραστηριότητα του εξωστήρα
― Ευενδοτότητα (ή διατασιμότητα ή προσαρμοστικότητα) της κύστης
― Ακεραιότητα του σφιγκτηριακού μηχανισμού.
Αισθητικότητα
Η αξιολόγηση της αισθητικότητας περιγράφεται σε συνάρτηση με τον όγκο [16]. Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο εξεταστής ζητά από τον εξεταζόμενο να του επισημάνει πότε έχει την:
― Πρώτη αίσθηση πλήρωσης της κύστης (First Sen- sation of Bladder Filling): Η αίσθηση που έχει ο εξεταζόμενος όταν για πρώτη φορά αντιλαμβάνεται την πλήρωση της ουροδόχου κύστης. Πολλές φορές είναι δύσκολο να εκτιμηθεί, καθώς ο εξεταζόμενος εσφαλμένα θεωρεί ως πρώτη αίσθηση την παρουσία του καθετήρα.
― Πρώτηεπιθυμίαγιαούρηση(FirstDesire):Ηπρώτη αίσθηση που έχει ο ασθενής ότι θα ήθελε να ουρήσει. Είναι ήπια επιθυμία για ούρηση. Συμβαίνει περίπου στο 50% της χωρητικότητας της κύστης.
― Φυσιολογικήεπιθυμίαγιαούρηση(NormalDesire): Η αίσθηση που οδηγεί τον εξεταζόμενο να ουρήσει
Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Η προτεινόμενη από την ομάδα ομοφωνίας διάταξη των καταγραφόμενων ιχνών στην οθόνη είναι η Pabd να βρίσκεται στην κορυφή, ακολουθούμενη από την Pves, Pdet και Q. Οι πρόσθετες παράμετροι, όπως το ηλεκτρομυογράφημα και ο όγκος πλή- ρωσης και ούρησης, μπορεί να απεικονίζονται ως νούμερα ή καμπύλες.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 47