Page 54 - EOE_Newsletter_13
P. 54

 E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
  ΠΡΟΣΈΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑΧΈΙΡΙΣΗ ΠΈΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ - ΈΝΑ ΣΥΝΘΈΤΟ ΈΡΓΟ -
 ΑΣΘΕΝΉΣ 60 ΕΤΩΝ ΜΕ ΛΙΘΟ 1.7ΕΚ ΣΤΟΝ ΚΑΤΩ ΠΟΛΟ ΤΟΥ ΝΕΦΡΟΥ
Ηεπίπτωση της λιθίασης του ουροποιητικού στον γενικό πληθυσμό στις μέρες μας κυμαίνεται μεταξύ 8-19% στους άνδρες και 3-5% στις γυναίκες (1) . Οι αριθμοί αυτοί βρίσκονται σε διαρκή άνοδο λόγω των αλλαγών στον σύγχρονο τρόπο
διαβίωσης συμπεριλαμβανομένων της αυξημένων επιπέδων πρόσληψης ζωϊκών προτείνων και υδατανθράκων καθώς και της έλλειψης σωματικής άσκησης (1-3). Πιο συγκεκριμένα, η λιθίαση του κάτω πόλου του νεφρού αντιστοιχεί περίπου στο 35% των περιπτώσεων νεφρολιθίασης και μπορεί να παραμείνει ασυμπτωματική σε μεγάλο αριθμό ασθενών. Στις περιπτώσεις όμως στις οποίες η αντιμετώπιση της λιθίασης του κάτω πόλου κρίνεται αναγκαία, η θεραπευτική προσέγγιση, ανατομικά, των κάτω κα- λυκικών ομάδων μπορεί να παρουσιάσει δυσκολίες με αντίκτυπο στα μετεγχειρητικά ποσοστά ασθενών ελεύθερων λίθου (Stone Free Rates , SFRs). (4)
Βάσει των κατευθυντήριων οδηγιών της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας ο κίνδυ- νος συμπτωματικού επεισοδίου ή ανάγκης για θεραπευτική παρέμβαση, σε ασθενείς με ασυμπτωματική νεφρολιθίαση γενικά, ανέρχεται σε περίπου 10-25% ανά έτος με την αθροιστική πιθανότητα συμπτωματικού επεισοδίου λιθίασης στην 5 ετία να υπολογίζεται στο 48.5%. (5,6,7). Ενδείξεις για την ενεργό αντιμετώπιση της νεφρολι- θίασης αποτελούν το μέγεθος του λίθου (>15mm ή <15mm όταν η παρακολούθηση δεν αποτελεί πλέον την μέθοδο εκλογής), ο ρυθμός αύξησης του μεγέθους του λίθου, λιθίαση η οποία προκαλεί αποφρακτική συνδρομή, λοιμώξεις του ουροποιητικού, η συμπτωματική λιθίαση (οξύ ή χρόνιο άλγος , αιματουρία), λιθίαση σε ασθενείς υψηλού κινδύνου για σχηματισμό λίθων στο ουροποιητικό, η παρουσία συννοσηροτήτων, το κοινωνικο status του ασθενούς ( πχ επάγγελμα, ταξίδια ) καθώς και η προτίμηση του ίδιου του ασθενούς κατόπιν εκτενούς συζήτησης και ανάλυσης των δυνατών θερα- πευτικών προσεγγίσεων. (5,6,7,8).
Στην σύγχρονη κλινική πρακτική, η θεραπευτική προσέγγιση της λιθίασης του κάτω πόλου περιλαμβάνει, ανάλογα πάντα με την περίπτωση ασθενούς, αφενός ενεργό πα- ρακολούθηση (active surveillance), αφετέρου παρεμβατικές τεχνικές υπό τη μορφή της εξωσωματικής λιθοθρυψίας (SWL), εύκαμπτης ουρητηρο-πυελοσκόπησης (fURS) και διαδερμικής νεφρολιθοθρυψίας (PCNL , με τις παραλλαγές της mini - ultramini - micro - supermini PCNL). (8) Τα ποσοστά επιτυχίας για καθεμία από τις προαναφερθείσες επεμβατικές τεχνικές εξαρτώνται από το μέγεθος και τη σύσταση του λίθου (Stone Burden), τον σωματότυπο του ασθενούς, την ανατομία του εκάστοτε πυελοκαλυκικού συστήματος και την εμπειρία του χειρουργού ενώ οι κύριες διαφορές τους αφορούν τον βαθμό επεμβατικότητας, την αναγκαιότητα και τη διάρκεια αναισθησίας, τα πο- σοστά επιτυχίας (SFRs), τα ποσοστά επιπλοκών καθώς και το κόστος. (8,9). (πίνακας 1)
Χαρίλαος Δημ. Κωστόπουλος Χειρουργός Ουρολόγος - Ανδρολόγος
Συνεργάτης Νοσοκομείων Υγεία & Μητέρα
INFO
    54
   























































































   52   53   54   55   56