Page 36 - NEWSLETTER_17
P. 36
E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
ΡΙΖΙΚΉ ΚΥΣΤΕΚΤΟΜΉ
ΣΕ ΜΉ-ΜΥΟΔΙΉΘΉΤΙΚΟ ΚΑΡΚΙΝΟ ΚΥΣΤΉΣ (NMIBC)
Μαρίνος Μπερδεμπές
Επικουρ.Επιμελητής
Β’ Ουρολογικής Κλινικής Παν/μίου Αθηνών “Σισμανόγλειο” Γ. Ν.
INFO
ΑΡΘΡΟ ΑΡΘΡΟ
36
Έισαγωγή
Η ριζική κυστεκτομή (RC) αποτελεί το gold standard της θεραπείας του μυοδιηθητικού καρκίνου της ου- ροδόχου κύστης. Όμως, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ουρολογικής Εταιρίας (EAU), η ριζική κυστεκτομή συστήνεται ως πρώτη θεραπευ- τική επιλογή και σε ασθενείς με μη-μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστης (NMIBC), οι οποίοι έχουν ιδιαίτερα αυξημένο κίνδυνο προόδου της νό- σου. Οι ασθενείς αυτοί κατατάσσονται ως very high risk group βάση της καινούργιας ταξινόμησης της EAU για τη πρόγνωση του NMIBC. Η ομάδα αυτή των ασθενών έχουν έως και 44% κίνδυνο προόδου της νόσου στη 5ετία.
Γιατί πρώιμη κυστεκτομή?
Ένα σημαντικό ποσοστό των ασθενών με NMIBC, εμ- φανίζουν πρόοδο της νόσου σε διηθητικό καρκίνο. Δυστυχώς, οι ασθενείς αυτοί φαίνεται να έχουν τελικά χειρότερη πρόγνωση από τους ασθενείς με de novo διηθητικό καρκίνο κύστης.
Επίσης, ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό των ασθενών με T1 νόσο στην αρχική TURBT υποσταδιοποιούνται, έχοντας τελικά διηθητική νόσο στο παρασκεύασμα της RC. Υπολειπόμενη νόσος στο σημείο της αρχικής διουρηρθικής εκτομής περιγράφεται έως και σε 62% των ασθενών, ενώ διήθηση του μυϊκού χιτώνα (T2) έως και σε 10% των περιπτώσεων.
Η λεμφαγγειακή διήθηση ή ο διαφορετικός ιστολογι- κός υπότυπος (variant histology) συνήθως συνοδεύ- ονται από χειρότερη πρόγνωση. Να σημειωθεί ότι οι διάφορες ιστολογικές παραλλαγές, μπορεί να μην αναγνωριστούν από μη εξειδικευμένους παθολογοα- νατόμους του ουροποιητικού, ακόμη και σε ποσοστό που αγγίζει το 44%.
Το σημαντικότερο όμως πλεονέκτημα της πρώιμης RC είναι η βελτίωση στην επιβίωση, αφού η 5ετής επιβίωση ελεύθερης νόσου (DFS) των ασθενών με NMIBC που υποβάλλονται σε άμεση ριζική κυστεκτομή ξεπερνάει το 80%.
Η πρώιμη κυστεκτομή αυξάνει την πιθανότητα ορθό- τοπης εκτροπής των ούρων, αφού φαίνεται μία λογική ογκολογική θεραπευτική επιλογή, με το καλύτερο δυνατό λειτουργικό αποτέλεσμα.
Συνήθως είναι εφικτή η διατήρηση των αγγειονευρω- δών δεματίων στους άνδρες, αλλά και των πλευρικών κολπικών τοιχωμάτων στις γυναίκες, ώστε να επιτυγχά- νονται υψηλά ποσοστά εγκράτειας και ικανοποιητική σεξουαλική λειτουργία.
Τα πιθανά οφέλη της άμεσης RC θα πρέπει να συνυπο- λογίζονται με τους πιθανούς κινδύνους, τη νοσηρό- τητα της επέμβασης και την επίπτωση στη ποιότητα ζωής των ασθενών (QOL).
Με την αύξηση της ηλικίας και της συννοσηρότητας, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών μετά τη κυστεκτομή.