Page 36 - NEWSLETTER_18
P. 36

 E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
 οποίες να αποδεικνύουν ότι τα σκευάσματα αυτά βελτιώνουν την οστική πυκνότητα. Η χρήση δι- φωσφονικών φαρμάκων όπως το ζολεδρονικό οξύ (Zometa) έχει βρεθεί ότι αποτρέπει την μείωση οστικής πυκνότητας[13], όπως επίσης και η χρήση της δενοσουμάμπης (Prolia σε δοσολογία 60mg υποδόρια κάθε 6 μήνες)[14], αλλά λόγω των πα- ρενεργειών τους, οι κατευθυντήριες γραμμές της EAU συνιστούν την χρήση τους μόνο σε ασθενείς με χαμηλή οστική πυκνότητα.
Η συσχέτιση της χρήσης ADT με καρδιαγγεια- κά συμβάντα πρωτοαναφέρθηκε το 2006[15] και έκτοτε πολλαπλές μελέτες συνδύασαν την χρήση ADT με αυξημένο καρδιαγγειακό κίνδυνο, ειδι- κά σε ασθενείς με προϋπάρχουσες καρδιαγγεια- κές συννοσηρότητες. Έχει προταθεί ότι οι LHRH ανταγωνιστές μπορεί να σχετίζονται με μικρότε- ρη καρδιαγγειακή νοσηρότητα, όμως η υπόθεση αυτή παραμένει υπό διερεύνηση. Προς το παρόν η καλύτερη αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών συμβαμάτων είναι η πρόληψή τους, με σύσταση στον ασθενή για υγιεινή διατροφή και απώλεια βάρους αν απαιτείται, διακοπή καπνίσματος και κατανάλωσης αλκοόλ καθώς και τακτική άσκηση.
Πρόσφατα δημοσιεύθηκε η πρώτη μετανάλυση για τον κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρό- μου σε χρήση ADT[16], στην οποία οι συγγραφείς
αναφέρουν ότι οι ασθενείς που λαμβάνουν ADT φαίνεται να παρουσιάζουν έως και 75% αυξημένο κίνδυνο για την ανάπτυξη μεταβολικού συνδρό- μου. Ήδη από το 2006 ήταν γνωστή η συσχέτιση λήψης ADT και σακχαρώδους διαβήτη[15], ενώ παχυσαρκία εμφανίζεται στο 7-10% των ασθενών κατά τον πρώτο χρόνο της θεραπείας[17]. Στα παραπάνω πρέπει να προστεθεί ότι η χρήση ADT σχετίζεται με αύξηση ολικής χοληστερόλης κατά 10,6%, των τριγλυκεριδίων κατά 26,9%, της LDL κατά 7,3% και της HDL κατά 10% μέσα στους πρώ- τους 6 μήνες της αγωγής[18]. Η σωματική άσκηση φαίνεται από μελέτες ότι έχει ρόλο στην πρόληψη του μεταβολικού συνδρόμου[19], ενώ σε διαβη- τικούς ασθενείς η μετφορμίνη δρα προστατευτι- κά[20], αλλά τα υπάρχοντα δεδομένα απαιτούν επιβεβαίωση από μεγαλύτερες μελέτες.
Τέλος η αναιμία είναι μία επίσης συχνή παρε- νέργεια της χρήσης ADT και συνήθως είναι νορμό- χρωμη, νορμοκυτταρική[21]. Αντιμετώπιση σπάνια απαιτείται, κυρίως σε βαριές περιπτώσεις αναιμίας. Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει να διερευνηθεί αν υπάρχει κάποιες άλλο αίτιο που προκαλεί την αναι- μία, ενώ η αντιμετώπιση συνίσταται σε μετάγγιση αίματος ή χρήση ερυθροποιητίνης.
REFERENCES
ΚΑΡΔΙΑΓΓΕΙΑΚΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΜΑΤΑ
    ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ
Σεξουαλική δυσλειτουργία
ΟΣΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
    Γυναικομαστία-πόνος στο στήθος
Οστεοπενία/Οστεοπόρωση
Καρδιαγγειακά νοσήματα
   Αυξημένος κίνδυνος καταγμάτων
Μεταβολικό σύνδρομο
   Μείωση μεγέθους πέους και όρχεων
Σακχαρώδης Διαβήτης
   Διαταραχές γνωστικής λειτουργίας/ψυχικής διάθεσης
Παχυσαρκία
   Εξάψεις (Hot flashes)
Υπερχοληστερολαιμία
   Κόπωση
Αναιμία
    36
 ΑΡΘΡΟ
 Π
α
ι
-
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς






















































   34   35   36   37   38