Page 67 - NEWSLETTER_28
P. 67

      TTεεύύχχοοςς2288|| Mάρτιος - Απρίλιος 2024
  ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΝΔΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ - ΛΑΠΑΡΟΣΚΟΠΙΚΗΣ Χ/Ρ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ & ΟΥΡΟΛΟΓΙΚΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ
    REFERENCES
• Η παρουσία εργαλείου στο κανάλι εργασίας του ουρητηροσκοπίου, όπως π.χ. ίνα laser ή basket σύλληψης) φαίνεται ότι διατηρεί χαμηλότερη εν- δονεφρική πίεση, καθώς μειώνει την ροή εισόδου του υγρού πλύσης [21].
• Η δημιουργία εύκαμπτου ουρητηροσκοπίου με προσαρμοσμένο αισθητήρα πίεσης στην άκρη του, αποτελεί ενδεχομένως μια σημαντική εξέλιξη στην κατεύθυνση της γνώσης και του ελέγχου της ενδονεφρικής πίεσης διεγχειρητικά [18].
• Η ενδονεφρική πίεση βρίσκεται σε συνεχή δυ- ναμική σχέση με την ενδονεφρική θερμοκρασία κατά την διάρκεια της επέμβασης. Τα δεδομένα μέχρι σήμερα δείχνουν ότι η χρήση laser χαμηλής ισχύος (<30W), ανεξάρτητα από το είδος της πη- γής, σε συνδυασμό με επαρκή ροή πλύσης (40–60 cmH2O), αποτελεί τον πιο ασφαλή τρόπο για την
αποφυγή επιπλοκών από την αύξηση της ενδονε- φρικής πίεσης και θερμοκρασίας [5,20]
• Πολλά από τα δεδομένα που αναφέρονται στην βιβλιογραφία έχουν προκύψει σε πειραματικές συν- θήκες και δεν μπορούν να εφαρμοστούν με αυστηρή ακρίβεια στις πραγματικές συνθήκες χειρουργείου, όπου οι ανατομικές ιδιαιτερότητες, η ευενδοτότητα του πραγματικού ανθρωπίνου ιστού, καθώς και άλλοι δυναμικοί παράγοντες μπορούν να επηρεάσουν αποφασιστικά το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Ωστόσο η πρόοδος που σημειώνεται στην βαθύτερη κατανόηση της ενδονεφρικής πίεσης και θερμοκρα- σίας που αναπτύσσονται διεγχειρητικά είναι καθο- ριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα και ταυτόχρονα την ασφάλεια της επέμβασης. Η συνεχής καταγραφή και ο έλεγχος της ενδονεφρικής πίεσης αποτελούν την πρόκληση αλλά και το μέλλον της εύκαμπτης ουρητηρο-νεφροσκόπησης.
67
   Π
-
α
ι
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς







































































   65   66   67   68   69