Page 69 - NEWSLETTER_28
P. 69
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΑΝΔΡΟΛΟΓΙΑΣ/ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑΣ (ΑΝΔΡΥΠΟ)
68,2% ήταν αντίθετοι με την επιλογή χειρουργι- κής βελτίωσης της σεξουαλικής τους εικόνας, το 25,8% θα σκέφτονταν την λύση αυτή εάν εξασφά- λιζε θεαματικό αισθητικό αποτέλεσμα και μόνο 6% θεωρούσαν την φαλλοπλαστική επιτακτική ανάγκη για την ευημερία τους.(3)
ΓΕΝΕΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ:
Η τάση των ανδρών να υποεκτιμούν το μέγεθος του πέους τους, έχει οδηγήσει σε αυξημένη ζήτηση αισθητικών παρεμβάσεων/επεμβάσεων αύξησης του μήκους και/ή της περιμέτρου του οργάνου. Συνήθως, ανδρες που εκδηλώνουν επιθυμία να υποβληθούν σε επεμβάσεις αυξητικής φαλλοπλα- στικής, εχουν πέος φυσιολογικών διαστάσεων και το πιθανότερο, διακατέχονται από «άγχος μικρού πέους» (small penis anxiety) ή εμφανίζουν το «σύν- δρομο μικρού πέους» (small penis syndrome) ή «διαταραχή πεικής δυσμορφίας (δυσμορφοφο- βία)» (Penile Dysmorphic Disorder). Πολύ συχνά, στους άνδρες αυτούς έχει ειπωθεί κατά την οψιμη παιδική/ πρώιμη εφηβική ηλικία ότι έχουν μικρό πέος ή, εχουν δεί πέος ενήλικα ένδρα πριν από την πλήρη ανάπτυξη του δικού τους. Η εσφαλμένη και ψυχοτραυματική εντύπωση που έχει δημιουργηθεί παραμένει και εδραιώνεται τα επόμενα χρόνια και τελικά, εκδηλώνεται κατά την ενεργό σεξουαλική ζωή. Προσπάθειες σύγκρισης μεγεθών σε αποδυ- τήρια γυμναστηρίων, συνήθως επιβαρύνουν την κατάσταση, καθώς το σφάλμα παράλλαξης δεν επιτρέπει ορθή εκτίμηση των διαφορών (“Locker room syndrome”). Ωστόσο, μολονότι η πλειονότητα των ανδρών επιζητούν αισθητική χειρουργική γιά βελτίωση της σεξουαλικής τους εμφάνισης, υπάρχει και η ομάδα εκείνων που έχουν σημαντικό λειτουρ- γικό πρόβλημα συνεπεία συγγενούς ή επίκτητης δυσμορφίας των εξω γεννητικών οργάνων. (2,4-7).
ΚΑΤΗΓΟΡΙΟΠΟΙΗΣΗ “ΜΙΚΡΟΥ” ΠΕΟΥΣ:
Με βάση την ετερογένεια των κλινικών καταστάσεων που συνδέονται με βραχύ πέος, οι EAU Guidelines καθόρισαν τέσσερις κατηγορίες: 1) Επίκτητη ψευ- δής βράχυνση πέους (“θαμμένο” ή “παγιδευμένο”
πέος ενηλίκου) [εγκλωβισμός του πέους στους περιγεννητικούς ιστούς συνεπεία χρόνιας φλεγ- μονής], 2) συγγενής ενδογενής βράχυνση πέους (αληθής μικροφαλλία), σπάνια κατάσταση (0.9–2.1%) ενδοκρινικής, γενετικής ή ιδιοπαθούς (25%) αι- τιολογίας, 3) Επίκτητη ενδογενής βράχυνση πέ- ους (σμίκρυνση των σηραγγωδών σωμάτων μετά τραυματισμό ή καρκίνο του πέους, ν. Peyronie, ριζική προστατεκτομή/κυστεκτομή, 4) Σωματική δυσμορφική διαταραχή (Body dysmorphic disorder), κατάσταση που ορίζεται ως ισχυρή ψυχική δυσφο- ρία (distress) εκλυόμενη από αίσθηση μειονεκτικής εξωτερικής εμφάνισης, μη ορατής από αλλους ή, ελάχιστα αντιληπτής οταν πράγματι υπάρχει, που οδηγεί σε σημαντική διαταραχή διαπροσωπικών, κοινωνικών ή επαγγελματικών δραστηριοτήτων του ατόμου. Εννοιολογικά, είναι διαταραχή διά- φορη του “αγχους μικρού πέους” που αναφέρεται σε υπερβολικό άγχος που εμφανίζουν άνδρες με φυσιολογικό μέγεθος πέους που όμως, αναζητούν επίμονα επιβεβαίωση γύρω από το θέμα αυτό.(1) Ετσι, οι ασθενείς που επιζητούν βελτίωση του με- γέθους του πέους τους, διακρίνονται σε δύο κύριες κατηγορίες: άνδρες με ορατά μικρό πέος (“αληθής” μικροφαλλία ή εμφάνιση μικρού πέους [“ψευδής” μικροφαλλία]) και άνδρες με φυσιολογικές διαστά- σεις πέους. Η δεύτερη αυτή ομάδα περιλαμβάνει άνδρες με πεική δυσμορφική διαταραχή (σύνδρομο μικρού πέους – πεική δυσμορφοφοβία), κάποιους με «αγχος μικρού πέους» καθώς και εκείνους χω- ρίς πρόβλημα, που απλά επιθυμούν βελτίωση του μεγέθους/εμφάνισης του πέους. (4)
ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΣΘΕΝΩΝ:
Η κοσμητική χειρουργική μπορεί να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αυτοεκτίμησης, να μειώσει το άγχος, την κοινωνική φοβία/απομόνωση, την κα- ταθλιπτική διάθεση και να αυξήσει την ευημερία και ποιότητα ζωής του ατόμου.(1,4) Στον τομέα της ανδρικής αισθητικής χειρουργικής, μελέτες αναφέρουν βελτίωση στη σεξουαλική ικανοποίηση ασθενών που υποβλήθηκαν σε αυξητική φαλλοπλα- στική, παρότι το αρχικό όφελος στο μέγεθος του πέους δεν διατηρήθηκε με την πάροδο του χρόνου,
Tεύχος 28 | Mάρτιος - Απρίλιος 2024
69