Page 44 - flip book
P. 44
E.O.E Newsletter | www.huanet.gr
Συντονιστική Έπιτροπή Τμήματος Ουροδυναμικής Νευροουρολογίας
και Γυναικολογικής Ουρολογίας (Ο.ΝΟ.Γ.Ο.)
Πρόεδρος:
Διαμαντής Φλωράτος
Αντιπρόεδρος:
Θεόδωρος Μανούσακας
Γραμματέας:
Γεώργιος Κουσουρνάς
Μέλη:
Νικόλαος Μερτζιώτης Ανδρέας Πετρολέκας Μιχαήλ Σαμαρίνας Γεώργιος Σταθούρος
H ΤΕΧΝΟΛΟΓΊΆ ΣΤΗ ΔΊΆΘΕΣΗ ΓΊΆΤΡΟΥ ΚΆΊ ΆΣΘΕΝΟΥΣ
Ητεχνολογία έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και το ίδιο ισχύει και για την καθημερινή κλινική μας πρακτική. Η χρήση οπτικοακουστικών
μέσων, αποτελεί έναν από τους πλέον άμεσους και
εύκολους τρόπους επικοινωνίας με τους ασθενείς
αλλά και άντλησης πολύτιμων πληροφοριών και
γνώσεων. Στο διαδίκτυο μπορεί κάθε γιατρός
σήμερα να αποκτήσει πρόσβαση σε βίντεο τα οποία παρουσιάζουν σχηματικά (animation) μια χειρουργική παρέμβαση, μια ιατρική κατάσταση αλλά και θεραπευτικές προσεγγίσεις με τρόπο μεστό, απλό και κατανοητό. Οι σχηματικές αυτές απεικονίσεις γεφυρώνουν την επικοινωνία μεταξύ γιατρού και ασθενούς και εξοικειώνουν τον ασθενή με τη συνήθως δυσνόητη ιατρική πληροφορία. Μια δεύτερη κατηγορία αποτελούν τα βίντεο πραγματικών επεμβάσεων, στα οποία παρουσιάζονται πραγματικές χειρουργικές επεμβάσεις από εξειδικευμένους χειρουργούς ουρολόγους. Τα βίντεο αυτά είναι επεξεργασμένα κατά τέτοιον τρόπο ώστε να επικεντρώνουν στα βήματα και τους χειρουργικούς χρόνους, ενώ παρέχουν πολύτιμες συμβουλές από χειρουργούς με απόλυτη εξοικείωση στις επεμβάσεις αυτές. Τέλος, υπάρχουν διαδικτυακές πλατφόρμες που οργανώνουν ζωντανές αναμεταδόσεις χειρουργικών επεμβάσεων, όπου παρουσιάζονται τα περιστατικά, οι ενδείξεις των χειρουργικών επεμβάσεων και η χειρουργική επέμβαση από την προετοιμασία του ασθενούς μέχρι το τέλος του χειρουργείου. Τα χειρουργεία αυτά δίνουν την ιδιότητα στο γιατρό να αντλήσει πολύτιμες πληροφορίες για μια χειρουργική επέμβαση, να έρθει σε επαφή και να εξοικειωθεί με ένα εύρος τεχνικών και να ενσωματώσει τις πληροφορίες στην κλινική του πρακτική, αναβαθμίζοντας τις υπηρεσίες που παρέχει.
Οι συνηθέστερες πλατφόρμες όπου αναρτώνται τέτοια βίντεο είναι το YouTube (www.youtube.com) και το Vimeo (www.vimeo.com). Η χρήση τους είναι απλή, με χρήση λέξεων-κλειδιών. Στις πλατφόρμες αυτές, εταιρείες που εξειδικεύονται σε προσθετικά υλικά για την ακράτεια ή την πρόπτωση, έχουν δικά τους κανάλια με επαρκή όγκο πληροφοριών. Αντίστοιχα κανάλια διατηρούν και μεγάλες επιστημονικές κοινότητες, αλλά και πανεπιστημιακά νοσοκομεία. To YouTube επίσης είναι και η πλατφόρμα όπου η Ευρωπαϊκή Ουρολογική Εταιρεία (EAU) αναρτά επεξηγηματικά βίντεο για επιλεγμένες παθήσεις και παρεμβάσεις (https://patients. uroweb.org/videos/). Τέλος, μία από τις πλατφόρμες που οργανώνει ζωντανές αναμεταδόσεις χειρουργείων είναι η Advances In Surgery (https://aischannel.com/), ενώ παράλληλα υπάρχει και το Video Journal of Prosthetic Urology, VJPU (https://www.vjpu-issm.info/), επιστημονικό περιοδικό με βίντεο αντί για άρθρα.
44
ΕΝΔΕΊΚΤΊΚΆ, ΤΆ ΠΆΡΆΚΆΤΩ ΒΊΝΤΕΟ
AdVance XP Male Sling animation
AMS800 Artificial Urinary Sphincter operation
Urodynamic Testing animation
Η τεχνολογία δεν χρειάζεται να είναι δύσκολη. Με μία απλή αναζήτηση, μπορούμε να εντοπίσουμε τα βίντεο που θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε και να αποθηκεύσουμε τους συνδέσμους. Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να ανατρέξουμε στο βίντεο που θέλουμε να προβάλλουμε και να το συζητήσουμε με τον ασθενή μας. Ας το δοκιμάσουμε!
ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΗΣ, ΝΈΥΡΟΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΟΥΡΟΛΟΓΙΑΣ (Ο.ΝΟ.Γ.Ο.)