Page 23 - EOE NEWSLETTER-7
P. 23

 ΑΡΘΡΟ
 ΣΥΣΤΑΣΈΙΣ ΓΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΜΈΛΈΤΗΣ ΠΙΈΣΗΣ-ΡΟΗΣ
  ΒΑΘΜΟΣ ΣΥΣΤΑΣΗΣ
 Μόνο επί ειδικών ενδείξεων ή σε ασθενείς στους οποίους απαιτείται διερεύνηση της υποκείμενης παθοφυσιολογίας των LUTS
Ασθενής
 Σε άνδρες με προηγηθείσα ανεπιτυχή επεμβατική θεραπεία για LUTS
  Ασθενής
 Προεγχειρητικά σε άνδρες οι οποίοι αδυνατούν να αποβάλουν όγκο ούρησης >150ml στην απλή ουροροομετρία
Ασθενής
 Προεγχειρητικά σε ασθενείς με ενοχλητικά συμπτώματα, καθ’ υπεροχήν κένωσης, και Qmax>10ml/sec
 Ασθενής
 Προεγχειρητικά σε ασθενείς με ενοχλητικά συμπτώματα, καθ’ υπεροχήν κένωσης, και υπόλειμμα μετά την ούρηση >300ml
 Ασθενής
 Προεγχειρητικά σε ασθενείς με ενοχλητικά συμπτώματα, καθ’ υπεροχήν κένωσης, και ηλικία <50 ετών
  Ασθενής
 Προεγχειρητικά σε ασθενείς με ενοχλητικά συμπτώματα, καθ’ υπεροχήν κένωσης, και ηλικία >80 ετών
 Ασθενής
 Tεύχος 07 | Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2020
     τίζονται καθόλου με τη σοβαρότητα της συμπτω- ματολογίας όπως αυτή εκτιμάται με τα symptom scores,, η δε καταγραφή τους ουδόλως μειώνει την αναγκαιότητα της προγραμματισμένης επέμβασης.
Σχετικά με το αν η προεγχειρητική ουροδυναμική μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα της TURP, οπότε και θα είχε νόημα η πραγματοποίησή της, τα αποτελέσματα διαφόρων μελετών είναι αντι- κρουόμενα. Αναδρομικές μελέτες ανέφεραν ότι η παρουσία υπερλειτουργικού εξωστήρα (DO) στον προεγχειρητικό ουροδυναμικό έλεγχο, επηρεάζει αρνητικά το αποτέλεσμα της TURP, διότι σχετίζε- ται με την παραμονή μετεγχειρητικά σοβαρών συ- μπτωμάτων αποθήκευσης, συμπεριλαμβανομένης και της επιτακτικής ακράτειας. Πρόσφατη μετα-α- νάλυση όμως, που συμπεριέλαβε 932 ασθενείς από 9 μελέτες, έδειξε ότι η προεγχειρητική παρουσία DO δεν μειώνει τη βελτίωση της συμπτωματολογί- ας που επιφέρει η επέμβαση (όπως αυτή εκτιμάται με το IPSS) και άρα η προεγχειρητική ουροδυνα- μική δεν μπορεί να προβλέψει το αποτέλεσμα της επέμβασης. Επιπροσθέτως, η μοναδική μέχρι σή- μερα προοπτική, τυχαιοποιημένη μελέτη σύγκρι- σης της συνήθους προεγχειρητικής διαδικασίας με εκείνη που περιλαμβάνει και επεμβατική ουροδυ- ναμική (UPSTREAM Trial), κατέληξε στο συμπέρα- σμα ότι, ανεξαρτήτως πρακτικής, η μετεγχειρητική βελτίωση της συμπτωματολογίας είναι παρόμοια, και επομένως η ουροδυναμική έχει περιορισμένο ρόλο στις σαφείς περιπτώσεις LUTS και θα πρέπει να γίνεται μόνο σε επιλεγμένες περιπτώσεις.
Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη σε 26 βρετανικά νο- σοκομεία, τυχαιοποιήθηκαν συνολικά 820 ασθενείς με σοβαρά LUTS που ήταν υποψήφιοι για χειρουρ- γική επέμβαση.
Η ουροδυναμική μελέτη είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στην αναγνώριση του υπολειτουργικού εξωστή- ρα, η διάγνωση του οποίου δεν μπορεί να βασι- στεί μόνο σε κλινικά κριτήρια, αφού πολλές φορές υπάρχει αλληλεπικάλυψη των συμπτωμάτων με εκείνα της υπερλειτουργικής κύστης (συχνουρία, νυκτουρία, επιτακτικότητα). Στις περιπτώσεις αυ- τές, η μελέτη πίεσης-ροής θα αποκαλύψει μείωση ή απουσία συσταλτικότητας του εξωστήρα στη φάση κένωσης, θέτοντας σε αμφιβολία την αναγκαιότητα της χειρουργικής επέμβασης. Η TURP στους ασθε- νείς αυτούς αποτελεί «θεραπευτική πρόκληση» και, παρά τις περί του αντιθέτου αναφορές, η επικρα- τούσα άποψη είναι ότι η άρση της υποκυστικής απόφραξης συνήθως δεν βελτιώνει τη συμπτωμα- τολογία.
Η EAU συνιστά τη χρήση ουροδυναμικής μελέ- της στις ειδικές περιπτώσεις που παρατίθενται στον Πίνακα, με ασθενή, πάντως, βαθμό σύστασης (Strength Rating), λόγω της έλλειψης πολλών προ- οπτικών συγκριτικών μελετών. Στις περιπτώσεις αυτές, η μελέτη πίεσης-ροής θα διευκρινίσει την παθοφυσιολογία των LUTS, ώστε να ληφθεί η ορθή θεραπευτική απόφαση. Όπως προαναφέρθηκε, στις «σαφείς» περιπτώσεις LUTS, ο ρόλος της επεμβατι- κής ουροδυναμικής μελέτης προεγχειρητικά είναι περιορισμένος.
    Π Ί Ν Α Κ Α Σ . Κατευθυντήριες Οδηγίες της EAU για την πραγματοποίηση REFERENCES Ουροδυναμικής Μελέτης σε ασθενείς συμπτωματολογία BPH
     EAU: European Association of Urology | LUTS: Lower Urinary Tract Symptoms | Qmax: maximum flow rate
23
 Π
-
α
ι
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς






















































   21   22   23   24   25