Page 28 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 28
― Normal
― Κανονική σύσπαση, μέτρια συστολή με κρανιοκοιλιακή κίνηση ενάντια σε ελαφρά αντίσταση.
― Strong
― Ισχυρή σύσπαση, καλή συστολή, ισχυρή σύγκλειση και κρανιοκοιλιακή κίνηση ενάντια σε σταθερή αντίσταση.
― Absent
― Weak
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 04
ΚΛΙΝΙΚΉ ΑΞΙΟΛΟΓΉΣΉ ΤΩΝ ΜΥΩΝ ΤΟΥ ΠΥΕΛΙΚΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
ασθενής μπορεί να κρατήσει τη σύσπαση κατά τη διάρκεια του βήχα.
Με βάση την αξιολόγηση της κλίμακας της Οξφόρδης οι γυναίκες που αξιολογήθηκαν με βαθμό 0, 1 ή 2, δηλ. εκείνες που δεν μπορούν με τη θέλησή τους να συσπάσουν τους μυς του πυελικού εδάφους ή των οποίων η σύσπαση είναι πολύ αδύνατη, προτείνονται για θεραπεία με βιοανάδραση, ηλεκτρική διέγερση ή άλλες τεχνικές κινητοποίησης των μυών. Οι γυναίκες που αξιολογούνται με βαθμό 3, 4 ή 5 προτείνονται για πρόγραμμα ασκήσεων του πυελικού εδάφους ή άλλες κατάλληλες αγωγές.
02. Ή μέθοδος Brink Scale
Aξιολογεί τρεις παραμέτρους της σύσπασης των μυών του ΠΕ: την πίεση στον κόλπο ή τη δύναμη των μυών, την ανύψωση ή την κατακόρυφη μετατόπιση των εξεταστικών δακτύλων και τη διάρκεια της σύσπασης. Όλες οι παράμετροι αξιολογούνται σε μια κλίμακα από 1-4. Δεν υπάρχει συστηματική έρευνα αξιοπιστίας της μεθόδου. Ωστόσο χρησιμοποιείται ευρέως στην Αμερική, κυρίως από τις νοσηλεύτριες [11].
03. Oι Devreese et al
Aνέπτυξαν ένα καινούργιο σύστημα κολπικής αξιολόγησης των μυών του ΠΕ που ξεκινά με τον έλεγχο της συνσύσπασης των κοιλιακών μυών και των μυών του ΠΕ κατά τη διάρκεια του βήχα ή της αντανακλαστικής σύσπασης των μυών του ΠΕ στην ύπτια, καθιστή και όρθια θέση [12].
Στη συνέχεια αξιολογούνται οι μύες του ΠΕ ως προς τον μυϊκό τόνο, τη δύναμη, την αντοχή, την ταχύτητα και τον συντονισμό τους σε μια κλίμακα από 0-5. Σε έρευνα της αξιοπιστίας αυτού του συστήματος φαίνεται να υπάρχει συμφωνία μεταξύ των μελετητών.
04. Ή μέθοδος αξιολόγησης από την ομάδα του ΠΕ της Διεθνούς Εταιρείας Εγκράτειας (ICS scale)
Προέκυψε από τις παραπάνω μεθόδους και προτείνει μια κλίμακα αξιολόγησης 4 σημείων (Absent - απουσία σύσπασης, Weak - αδυναμία, Normal - φυσιολογική και Strong - δυνατή) [13].
― Απουσία σύσπασης, χωρίς αισθητή απόκριση.
― Αδύναμη σύσπαση, σύντομη συστολή, μη ψηλαφητή κίνηση.
Ωστόσο αυτή η μέθοδος, αν και έδειξε ασφαλή φαινομενική εγκυρότητα και αξιοπιστία μεταξύ των παρατηρητών, χρειάζεται περισσότερο λεπτομερή περιγραφικό προσδιορισμό των μετρήσεων προκειμένου να βελτιώσει την αξιοπιστία των παρατηρητών για να εφαρμοστεί στην κλινική πρακτική.
Αξιολόγηση μυϊκού τόνου
Εάν η κολπική ψηλάφηση είναι δυνατή, χρησιμο- ποιώντας ένα δάκτυλο (δείκτης) ή δύο (δείκτης και μέσος), επιτρέπει στον φυσικοθεραπευτή/ φυσικοθεραπεύτρια να αξιολογήσει τον μυϊκό τόνο ηρεμίας των μυών του ΠΕ. Ο μυϊκός τόνος μπορεί να μεταβληθεί παρουσία ή απουσία πόνου. Ωστόσο, η αξιολόγηση αυτή παρεμποδίζεται από το γεγονός ότι δεν υπάρχει ένας μόνο αποδεκτός ή τυποποιημένος τρόπος μέτρησης του μυϊκού τόνου και δεν υπάρχουν κανονικές τιμές για τον φυσιολογικό μυϊκό τόνο, την υπερτονία και την υποτονία. Μετά από μια σύσπαση των μυών του ΠΕ, η (μη) εκούσια "χαλάρωση" σημαίνει ότι ο μυϊκός τόνος του ΠΕ πρέπει να επιστρέψει στην αρχική κατάσταση ηρεμίας του.
Η ICS συνιστά την αξιολόγηση της μη εκούσιας χαλάρωσης ως "απούσας", "μερικής", "πλήρους" ή "καθυστερημένης" [14][15].
Μέτρηση της πίεσης του κόλπου
Η μέτρηση της πίεσης του κόλπου κατά τη διάρκεια της σύσπασης των μυών του ΠΕ είναι μια συχνή μέθοδος μέτρησης. Μετράει και καταγράφει τη μέγιστη δύναμη και αντοχή των μυών του ΠΕ. Η ασθενής καθοδηγείται να εφαρμόσει μια δυνατή σύσπαση των μυών του ΠΕ (δύναμη), να τη διατηρήσει για κάποια προκαθορισμένα δευτερόλεπτα (αντοχή), καθώς επίσης και να επαναλάβει τις συσπάσεις ορισμένες προκα- θορισμένες φορές (αντοχή). Η μέτρηση μπορεί να γίνει στον κόλπο ή στον πρωκτό με τη χρήση αντίστοιχων ηλεκτροδίων. Σήμερα υπάρχουν πολλές διαθέσιμες συσκευές στην αγορά, διαφορετικών μεγεθών και τεχνικών παραμέτρων.
28
Ε. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΟΥ
ΚΛΙΝΙΚΗ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ