Page 30 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 30

  Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Επί του παρόντος, υπάρχει έλλειψη ομοφωνίας στην επιστημονική κοινότητα σχετικά με την ιδανική διάρκεια του ημερολογίου ούρησης. Παρ' όλα αυτά, συστήνεται να είναι οι τρεις (3) ημέρες, ώστε αφενός να εξασφαλίζονται αξιόπιστα αποτελέσματα και αφετέρου να διατηρείται η συμμόρφωση του/ της ασθενούς (ICI 2023 – Επίπεδο τεκμηρίωσης: 2 / Βαθμός σύστασης: A, EAU 2023 – Επίπεδο τεκμηρίωσης: 2b / Βαθμός σύστασης: Ισχυρή) [1][2].
  Σκοπός της καταγραφής αυτής είναι η ακρι- βέστερη διαγνωστική προσέγγιση των συμπ- τωμάτων του κατώτερου ουροποιητικού και της νυκτουρίας, η οποία ειδάλλως βασίζεται μόνο στο ιστορικό. Συχνά, το ιστορικό αποτελεί μία υποκειμενική και ανακριβή αξιολόγηση των συμπτωμάτων, επειδή οι ασθενείς υποτιμούν ή υπερτονίζουν τα συμπτώματά τους.
30
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 05
Ημερολόγιο Ούρησης
Εισαγωγή – Ορισμοί
Η χρήση των ημερολογίων ούρησης έχει ως σκοπό την αντικειμενική καταγραφή των συνηθειών ούρησης. Επιδιώκεται η ποσοτική καταγραφή του ουρούμενου όγκου, καθώς και η χρονική κατανομή του στη διάρκεια του εικοσιτετραώρου.
Από την International Continence Society οι τύποι των ημερολογίων ούρησης έχουν ορισθεί όπως παρακάτω [1]:
01. Διάγραμμα ουρήσεων – Micturition chart (MC): καταγραφή του χρόνου των ουρήσεων, μέρα και νύχτα για τουλάχιστον 24 ώρες.
02. Διάγραμμα συχνότητας/όγκων – Frequency volume chart (FVC): καταγραφή του χρόνου και του όγκου των ουρήσεων, μέρα και νύχτα για τουλάχιστον 24 ώρες.
03. Ημερολόγιο της κύστης – Bladder diary (BD): καταγραφή του χρόνου και του όγκου των ουρήσεων, καθώς και επιπλέον πληροφορίες, όπως επεισόδια ακράτειας, επεισόδια και ένταση επιτακτικότητας, χρήση απορροφητικών μέσων, ποσότητα προσλαμβανόμενων υγρών, και δραστη- ριότητες που προηγούνται ή λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια της ακράτειας.
Πώς χρησιμοποιείται και τι πληροφορίες δίνει το ημερολόγιο ούρησης;
Τα περισσότερα κείμενα ομοφωνίας και οι κατευ- θυντήριες οδηγίες των διεθνών οργανισμών (Euro- pean Association of Urology, International Continence Society, American Urological Association) συστήνουν το ημερολόγιο ούρησης να περιλαμβάνει την καταγραφή της ώρας ούρησης και του ουρούμενου όγκου καθ’ όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου (Διάγραμμα συχνότητας/όγκων – Frequency vol- ume chart -FVC) [1- 3]. Πρόσθετες πληροφορίες που μπορεί να βοηθήσουν στη διαγνωστική προσπέλαση είναι: ο όγκος και το είδος των προσλαμβανόμενων υγρών, η συχνότητα αλλαγής απορροφητικών μέσων (πάνες ακράτειας), ο αριθμός των επεισοδίων ακράτειας, καθώς και η έστω και υποκειμενική εκτίμηση της βαρύτητας της ακούσιας απώλειας ούρων. Επιπλέον, εξίσου σημαντικές πληροφορίες παρέχονται από την καταγραφή των επεισοδίων επιτακτικότητας-επιτακτικής ακράτειας και τη φυ- σική δραστηριότητα, που μπορεί να συνδέεται με την απώλεια ούρων. Τέλος, εκτός του διαγνωστικού του ρόλου, συνεισφέρει και θεραπευτικά, παρέχοντας τη δυνατότητα παρακολούθησης της ανταπόκρισης του ασθενούς στην εκάστοτε θεραπεία.
Χ. ΘΩΜΑΣ Κ. ΓΚΕΚΑ




















































































   28   29   30   31   32