Page 43 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 43
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 08
Ορθή Πρακτική Ουροδυναμικής (Good Urodynamic Practice) / Κυστεομανομέτρηση
Ουροδυναμικός έλεγχος
Ο ουροδυναμικός έλεγχος είναι ένας γενικός όρος που περιγράφει τις επεμβατικές και μη επεμβατικές μεθόδους μελέτης της λειτουργίας και της παθο- φυσιολογίας του κατώτερου ουροποιητικού συστήματος μέσω της αξιολόγησης των σχετικών φυσιολογικών παραμέτρων [1]. Με τον ουρο- δυναμικό έλεγχο μελετάται η σχέση πίεσης-όγκου τόσο κατά την πλήρωση της ουροδόχου κύστης όσο και κατά την ούρηση. Οι μη επεμβατικές διαγνωστικές μέθοδοι περιλαμβάνουν την ουροροομετρία και τη μέτρηση υπολειπόμενου μετά την ούρηση [2]. Οι επεμβατικές μέθοδοι περιλαμβάνουν κάθε δοκιμασία που απαιτεί τη χρήση ενός ή περισσότερων καθετήρων, όπως η κυστεομανομετρία, η μελέτη πίεσης-ροής, η ηλεκτρομυογραφία, η προφιλομετρία της ουρήθρας και η βιντεο-ουροδυναμική μελέτη [2].
Ο ρόλος της ουροδυναμικής μελέτης στην κλινι- κή πράξη συνοψίζεται στα παρακάτω [3]:
― Καταδεικνύει όλα τα στοιχεία φυσιολογίας και παθοφυσιολογίας του κατώτερου ουροποιητικού.
― Αναγνωρίζει τη συσχέτιση μεταξύ των κλινικών σημείων (π.χ. απώλεια ούρων) και των αναφερόμενων συμπτωμάτων (π.χ. συχνουρία).
― Αναγνωρίζει πιθανή δυσλειτουργία του κατώτερου ουροποιητικού, είτε εκφράζεται με συμπτώματα και κλινικά σημεία είτε όχι.
― Προβλέπει το θεραπευτικό αποτέλεσμα και τις πιθανές επιπλοκές παρέχοντας τη δυνατότητα καλύτερης προεγχειρητικής συμβουλευτικής.
― Αποδεικνύει τα αποτελέσματα μιας παρέμβασης ακόμα και αν δεν γίνονται κατανοητά από τον ασθενή (π.χ. μείωση του κινδύνου κυστεοουρητηρικής παλινδρόμησης [ΚΟΥΠ] μετά την έγχυση
Botox σε ασθενή με Κάκωση Νωτιαίου Μυελού [ΚΝΜ]) και καταδεικνύει τον τρόπο δράσης της θεραπείας.
― Βοηθάει στην ερμηνεία ανεπιτυχών προηγούμενων θεραπειών.
Ενδείξεις κυστεομανομέτρησης
01. Διερεύνηση της ακράτειας των ούρων σε άνδρες και γυναίκες, ιδιαίτερα σε αποτυχία της συντηρητικής αγωγής και πριν από χειρουργική επέμβαση.
02. Διερεύνηση της συμπτωματολογίας της υπερλειτουργικής κύστης (επιτακτικότητα, συχνουρία, νυκτουρία) σε άνδρες και γυναίκες, ιδιαίτερα όταν η αρχική φαρμακευτική αντιμετώπιση είναι αναποτελεσματική.
03. Ως εξέταση αναφοράς (baseline) και στα πλαίσια παρακολούθησης της λειτουργίας του ανώτερου ουροποιητικού σε ασθενείς με νευρογενή κύστη.
Μηχανήματα ουροδυναμικής μελέτης: Βασικά χαρακτηριστικά και προδιαγραφές
Το μηχάνημα ουροδυναμικής πρέπει να έχει τα απαραίτητα εξαρτήματα (hardware), αλλά και το λογισμικό για την καταγραφή των απαραίτητων μετρήσεων, την επεξεργασία του σήματος και την απεικόνιση των πιέσεων με τη μορφή κυματομορφών.
Έτσι, λοιπόν, κάθε μηχάνημα πρέπει να προσφέρει κατ’ ελάχιστον:
― Τρία κανάλια μετρήσεων: δύο κανάλια πιέσεων (ενδοκυστικής και ενδοκοιλιακής πίεσης) και ένα ροής.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΤΩΤΕΡΟ ΟΥΡΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ
ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΓΝΩΣΤΙΚΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ 43
Β. ΣΑΚΑΛΗΣ Μ. ΧΑΛΚΙΔΟΥ