Page 44 - ESOP BOOKLET DIGITAL Final
P. 44

 Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Η ομάδα ομοφωνίας θεωρεί ότι τα μηχανήματα που κυκλοφορούν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις για τη διενέργεια μιας σωστής ουροδυναμικής μελέτης. Για τη ρύθμιση (cal- ibration) και τη συντήρηση του μηχανήματος θα πρέπει να ακολουθούνται οι οδηγίες του κατασκευαστή. Ως γενική οδηγία, η ρύθμιση του μηχανήματος θα πρέπει να γίνεται μία φορά τον μήνα, ενώ ο γενικός έλεγχος και η συντήρησή του κάθε 6-12 μήνες ανάλογα με τη χρήση.
     Πρόταση ομάδας ομοφωνίας:
Η ομάδα ομοφωνίας συστήνει ως ταχύτητα πλήρωσης της ουροδόχου κύστης τα 50 ml/min και σε υποψία διάγνωσης νευρογενούς κύστης τα 15-30 ml/min.
44
ΚΕΦΑΛΑΙΟ 08
ΟΡΘΉ ΠΡΑΚΤΙΚΉ ΟΥΡΟΔΥΝΑΜΙΚΉΣ/ΚΥΣΤΕΟΜΑΝΟΜΕΤΡΉΣΉ
 ― Απεικόνιση και καταγραφή σε πραγματικό χρόνο της ενδοκοιλιακής πίεσης (Pabd),
της ενδοκυστικής πίεσης (Pves), της υπολογιζόμενης πίεσης του εξωστήρα (Pdet = Pves – Pabd) και της ροής των ούρων (Q) σε συνάρτηση με το χρόνο.
― Μέτρηση και καταγραφή του εγχυόμενου όγκου, αλλά και του όγκου ούρησης.
― Καταγραφή πίεσης και ροής σε κατάλληλη κλίμακα, χωρίς απώλεια δεδομένων, όταν οι μετρήσεις βγαίνουν εκτός κλίμακας.
― Δυνατότητα προσθήκης σχολίων.
Οι ελάχιστες τεχνικές απαιτήσεις που συνιστώνται είναι:
― Ακρίβεια ±1 cmH2O για τις πιέσεις και ±5% για τη ροή και τον όγκο.
― Εύροςτιμών0-250cmH2Oγιατιςπιέσεις,0-25(50) ml/sec για τη ροή και έως 1000 ml για τον όγκο.
― Δεν επιτρέπεται να χαθεί πληροφορία για πιέσεις έως 250 cmH2O και ροή έως 50 ml/sec ακόμα και αν δεν απεικονίζονται.
― Το ελάχιστο όριο συχνότητας αναλογικού/ ψηφιακού σήματος πρέπει να είναι 10 Hz ανά κανάλι για τις πιέσεις και τη ροή, ενώ για το ηλεκτρομυογράφημα είναι ≥20 kHz.
― Πρέπει να είναι δυνατή η ρύθμιση (calibration) όλων των μετρήσεων.
Η καταγραφή των μετρήσεων γίνεται με τους μετατροπείς πίεσης ή μορφομετατροπείς ή τασε- οϋποδοχείς, οι οποίοι μετατρέπουν την πίεση σε ηλεκτρικό σήμα ανάλογο της ασκούμενης πίεσης. Η πίεση της ουροδόχου κύστης και του ορθού μεταφέρονται στον μετατροπέα μέσω των καθετήρων που συνήθως είναι γεμάτοι με υγρό. Η μονάδα μέτρησης πίεσης στην ουροδυναμική είναι τα cmH2O (1 cmH2O=98,07 Pascal) [2][4].
Ένα τυπικό ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης ουρο- δυναμικών παραμέτρων πρέπει να:
― ενισχύει
― φιλτράρει
― διαφοροποιεί
― ενσωματώνει
― μετατρέπει από αναλογικό σε ψηφιακό το σήμα που καταγράφει [4].
Η ενίσχυση του σήματος πρέπει να γίνεται χωρίς αλλοίωση αυτού. Το φιλτράρισμα του σήματος πρέπει να γίνεται, ώστε να αποφεύγεται ο ηλεκτρονικός «θόρυβος» [4].
Προετοιμασία για τη διενέργεια της ουροδυναμικής μελέτης
Υγρό πλήρωσης
Το υγρό πλήρωσης της ουροδόχου κύστης είναι συνήθως ο φυσιολογικός ορός ή το water for in- jection, το οποίο προτιμάται, για να αποφεύγεται η συσσώρευση αλάτων στους μορφομετατροπείς. Στην περίπτωση της βιντεο-ουροδυναμικής μελέτης χρησιμοποιείται αραιωμένο σκιαγραφικό χαμηλής συγκέντρωσης (17-18%) [5]. Σε ορισμένα κέντρα χρησιμοποιείται κυανό του μεθυλενίου ή indigo carmine για την αναγνώριση της ακράτειας. Το υγρό πρέπει να είναι σε θερμοκρασία σώματος, διότι η χαμηλή θερμοκρασία (<20°C) μπορεί να προκαλέσει υπερδραστηριότητα του εξωστήρα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα αλκαλικά υγρά (pH>8.5) μπορεί να αυξήσουν τη χωρητικότητα της ουροδόχου κύστης, ενώ τα όξινα (pH<3.5) μπορεί να προκαλέσουν υπερδραστηριότητα του εξωστήρα [6].
Σύμφωνα με την International Continence Society (ICS), η ταχύτητα πλήρωσης διακρίνεται σε αργή (<10 ml/min), μέτρια (10-100 ml/min) και γρήγορη (>100 ml/min) [1]. Η πλήρωση της κύστης με γρήγορο ρυθμό μπορεί να προκαλέσει υπερδραστηριότητα του εξωστήρα και να υποεκτιμηθεί η διατασιμότητα της ουροδόχου κύστης. Σε νευρολογικούς ασθενείς και σε ασθενείς με γνωστή μικρή χωρητικότητα της κύστης συστήνεται η χαμηλή ταχύτητα πλήρωσης 20-30 ml/min, ενώ σε μη νευρολογικούς ασθενείς η ταχύτητα μπορεί να είναι 50 ml/min.
Θέση του ασθενούς
Ο ασθενής καθετηριάζεται σε ύπτια θέση και στη συνέχεια η πλήρωση γίνεται σε καθιστή θέση (για τις γυναίκες) ή σε όρθια θέση (για τους άνδρες), όπου αναπαράγονται πιο συχνά τα συμπτώματα, καθώς η ύπτια θέση δεν αντανακλά το καθημερινό φορτίο στο οποίο υποβάλλεται η κύστη [1]. Αλλά,



































































   42   43   44   45   46