Page 57 - NEWSLETTER_29
P. 57

 ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΟΥΡΟΓΕΝΝΗΤΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ
         Το επόμενο λογικό ερώτημα είναι πως και με ποια σειρά θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν οι διαφορε- τικές επιλογές στα πλαίσια της TMT.
Η ακτινοθεραπεία περιλαμβάνει EBRT τόσο στο σύνολο της ουροδόχου κύστεως όσο και στους πυελικούς λεμφαδένες. Ειδικά για τους ασθενείς με ανεύρευση λεμφαδενικής νόσου η δόση της ακτι- νοβολίας θα πρέπει να είναι η υψηλότερη δυνατή.
Η χημειοθεραπεία περιλαμβάνει κυρίως πλατίνα και μιτομυκίνη C μαζί με 5FU. Ωστόσο έχουν με- λετηθεί και άλλα σχήματα όπως γεμσιταβίνης και καπεσιταβίνης. Τα αποτελέσματά τους είναι αρκετά ενθαρρυντικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτικές σε ασθενείς που δεν μπορούν να λάβουν πλατίνα.
Τα ογκολογικά αποτελέσματα αλλά πάντα σε επι- λεγμένους ασθενείς είναι αρκετά ενθαρρυντικά με CSS και OS 50-84% και 36-74% αντίστοιχα και μόλις σε ένα 10-30% των ασθενών να απαιτείται κυστεκτο- μή διάσωσης. Παρά το γεγονός ότι ολοκληρωμένες RCT που να συγκρίνουν τα αποτελέσματα της TMT και της RC δεν υπάρχουν, δεδομένα σύγκρισης βρί- σκουμε σε μετα-αναλύσεις ή σε προοπτικές μελέτες είναι διαθέσιμα. Από αυτά τα στοιχεία που δίνουν
συγκρίσιμα αποτελέσματα μεταξύ των δύο θεραπευ- τικών επιλογών καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι σε επιλεγμένους ασθενείς θα πρέπει να προτείνεται η TMT ως αρχική θεραπεία και όχι μόνο για ασθενείς μη ικανούς να υποβληθούν σε ριζική κυστεκτομή. Στα guidelines η παραπάνω οδηγία δίδεται με LE 2.
Τέλος, ο πρωταρχικός στόχος της ΤΜΤ, που είναι η διατήρηση ενός καλού Qol, φαίνεται να επιτυγ- χάνεται. Σε πρόσφατες μελέτες δεν αναφέρθηκαν τοξικότητες grade 4 και πάνω ενώ σε συγκρίσεις με την ριζική κυστεκτομή φαίνεται η TMT να υπερέχει σε όλους τους τομείς της QoL. Βεβαίως τα στοιχεία αυτά προέρχονται κυρίως από αναδρομικές μελέ- τες και άρα απαιτούνται καλύτερα οργανωμένα δεδομένα για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα.
Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι πλέον υπάρχει μια ασφαλής και αποτελεσματική εναλλακτική της ρι- ζικής κυστεκτομής για ασθενείς με μυοδιηθητικό καρκίνο της ουροδόχου κύστεως. Σαφώς πρέπει να προσφέρεται σε επιλεγμένους ασθενείς και πάντα υπό την επίβλεψη ενός ογκολογικού συμβουλίου, καθώς και κατόπιν επαρκούς ενημέρωσης του ασθε- νούς που κατανοεί την ανάγκη για προσεκτικό και συχνό follow up.
Tεύχος 29 | Mάϊος - Ιούνιος 2024
   57
 Π
-
α
ι
λ
α
ρ
α
ό
τ
η
χ
ρ
ή
Σ
σ
ε
ι
ς






































































   55   56   57   58   59